SLUŽBENA STRANICA GRADA SVETE NEDELJE
19.12.2017

Grad Sveta Nedelja započela je s aktivnostima da postane “Grad prijatelj djece

Grad Sveta Nedelja započela je s aktivnostima da postane “Grad prijatelj djece
Krajem listopada Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje jednoglasnom je odlukom odlučilo krenuti u kandidaturu da Grad Svete Nedjelja postane grad prijatelj djece. 

„Child Friendly City" je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. Akciju u Hrvatskoj provodi Savez društava Naša djeca i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. 
Cilj Akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe za djecu, pravne subjekte, udruge u gradovima, te roditelje, a napose  djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece prema Konvenciji UN o pravima djece. Cilj Akcije ostvaruje se na četiri međuovisna načina: poticanje svih sudionika na udruženo i koordinirano djelovanje radi osiguranja uvjeta za kvalitetan život djece u našem gradu, evidentiranje postignutih rezultata, medijsko praćenje dometa akcije i dodjela javnog priznanja za ispunjenje zahtjeva akcije u obliku počasnog naziva Grad Sveta Nedjelja – prijatelj djece. 
Za stjecanje prestižnog naziva „Grad – prijatelj djece" treba ostvariti zahtjeve u deset programskih područja i u Gradu Svetoj Nedelji su već pokrenuti prvi koraci. Osim što je Gradsko vijeće Grada donijelo odluku o uključenju u akciju, potom je i izglasana Odluka o imenovanju članova gradskog koordinacijskog odbora. Za predsjednicu je izabrana gradska vijećnica Sabrina Pejić, a za potpredsjednika vijećnik Marko Kresonja. Ostali članovi koordinacijskog odbora su: Karla Tesar (OŠ Sveta Nedjelja), Josip Karmelić (OŠ Vladimira Deščaka), Mirela Slamar (Vijeće roditelja PŠ Kerestinec), Gordana Neralić (Vijeće roditelja OŠ Vladimira Deščaka), Jelena Šobat (Vijeće roditelja OŠ Sveta Nedjelja), Jelena Cvetković (socijalna radnica), Ana Čerkez (studentica) i Ivana Juričić (vijeće roditelja DV Slavuj Strmec). 
Zadatak odbora bit će organiziranje i provođenje niza aktivnosti kako bi se stekao počasni naziv „Prijatelj djece" kao što je utvrđivanje potreba djece, izrada godišnjeg plana, procjena realnih potreba i stvarnih mogućnosti lokalne zajednice, a jedna od obveza je i redovito davanje godišnjih izvješća. Kada se ispune svi uvjeti i stekne počasni naziv „Grad Sveta Nedelja– prijatelj djece" moralna obveza Grada bit će da i dalje zadrži postignutu razinu i jednako kvalitetno nastavi s organiziranjem aktivnosti za djecu.