LAG Sava – predvodnik u Zagrebačkoj županiji!

U rano poslijepodne u prostoru Društvenog doma u Strmcu upriličena je radionica naziva „Provedba LEADER pristupa 2014.-2020.”

S obzirom na važnost LEADER pristupa za razvoj lokalne samouprave i ruralni razvoj, na radionici se raspravljalo o važnosti LAG-ova u ruralnom razvoju i prednosti pri mogućnostima korištenja EU fondova, LEADER mjerama unutar Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. za Republiku Hrvatsku, programu ruralnog razvoja 2014.-2020. za Republiku Hrvatsku i provedbi mjere 202 unutar IPARD programa.

Poseban naglasak stavljen je na LAG-ove, Lokalne akcijske grupe. Radionicu je organizirao Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Odjelom za lokalne inicijative i razvoj ruralnih područja, Gradom Svetom Nedeljom, Upravnim odjelom za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije te LAG-om Sava.

LAG Sava osnovan je na području četriju jedinica lokalne samouprave, gradova Svete Nedelje, Samobora i Zaprešića te općine Brdovec uz naknadno priključenje dijelova Bistre, Luke, Marije Gorice i Klinča Sela. Cilj osnivanja ovog LAG-a, što su najprije prepoznali na području Grada Svete Nedelje, lakši je dolazak do sredstava Europske unije za manje razvojne programe na ruralnom području. -Slijedimo primjer Slovenaca – rekao je predsjednik LAG-a Sava Damir Halužan, inače zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje – jer, kako je dodao, Slovenci godišnje za ovakve manje programe ruralnog razvoja izvlače i do 500 tisuća eura. Na nama je – istaknuo je Damir Halužan – da u ovoj godini pripremimo dobru strategiju za ovo naše područje da bismo u sljedećoj godini mogli povući prva sredstva iz strukturnih EU fondova. U tome – naglašava predsjednik LAG-a Sava – očekujemo veliku pomoć Zagrebačke županije i njezine Regionalne razvojne agencije.

Vršitelj dužnosti pročelnika Upravnog odjela za fondove Europske unije te regionalnu i međunarodnu suradnju, Josip Kraljičković, izrazio je žaljenje što je dosad samo ovo područje prepoznalo potrebu osnivanja ovakve Lokalne akcijske grupe.

Razlog tomu – mišljenja je Kraljičković – leži u dobrim potporama što ih Zagrebačka županija pruža ruralnom razvoju. No – dodaje županijski pročelnik – prilika za osnivanje novih LAG-ova ukazuje se na dugoselskom, goričkom i jaskanskom području.

Upravni odbor jednog LAG-a ne mogu činiti samo predstavnici jedinice lokalne samouprave već u njemu moraju biti zastupljeni i predstavnici civilnog društva, do 50 posto sastava moraju činiti žene i slično. -Sve je zamišljeno na način da se u jednom LAG-u doista okupe svi zainteresirani za razvoj područja – objašnjava Halužan. Predstavnici LAG-a Vallis Colapis, kao jednog od zasad najbolje djelujućih u Hrvatskoj, prenijeli su okupljenima na ovoj radionici svoja dosadašnja, sad već višegodišnja iskustva.

Ovaj LAG djeluje na širem području Karlovca i Ozlja u manje razvijenim ruralnim područjima. Na ovoj radionici bio je i koordinator svih LAG-ova u Hrvatskoj, Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede, a zastupljeni su bili i predstavnici Grada Samobora, uz ostale gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, predstavnici Pučkog otvorenog učilišta i drugi. Na početku je okupljene pozdravio gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin predstavivši ukratko dosadašnji svetonedeljski razvoj.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite