Kako nacionalni akcijski planovi mogu promijeniti živote djece diljem EU-a nabolje

Očekuje se da će države članice dostaviti svoje nacionalne akcijske planove o jamstvu za djecu do 15. ožujka 2022. godine

Preporuke Eurochilda o tome što bi trebalo uključiti kako bi se obveze Jamstva za djecu pretvorile u djelo:

 • Nitko ne bi trebao doživjeti siromaštvo ili društvenu isključenost, ali trenutne brojke daju sumornu sliku.
 • Jednostavno je neprihvatljivo i neobranjivo da je gotovo 1 od 4 djece u EU-u u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti. Ovaj podatak je veći od broja radno sposobnih odraslih ili starijih osoba koje su također u opasnosti.

“Svaka država članica ima djecu u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti, bez obzira na njihovu ekonomsku snagu. Iako je svaka zemlja drugačija, sve bi trebale biti ambiciozne i pokazati snažnu političku volju za rješavanje problema siromaštva i socijalne isključenosti djece diljem Europe.” (Marie- Louise Coleiro Preca, predsjednica Eurochilda).

 • Pokretanje Europskog jamstva za djecu označilo je povijesni trenutak za djecu i pozdravile su ga organizacije civilnog društva za prava djece u Europi. Ako se razvije, provede, prati i evaluira sveobuhvatno, ova bi se inicijativa mogla pokazati nevjerojatno učinkovitom u borbi protiv siromaštva djece. Stoga smo, zajedno s 9 naših članova, osnovali Radnu skupinu za jamstvo za djecu kako bismo identificirali niz preporuka za sve države članice, a nedavno smo objavili posebne preporuke za 6 zemalja, Bugarsku, Njemačku, Grčku, Irsku, Italiju i Španjolsku.
 • Iako shvaćamo da države članice nisu imale puno vremena za rad na svojim nacionalnim akcijskim planovima, preporučujemo da se njihovi planovi ne usredotoče samo na kratkoročna rješenja nego i na srednjoročne i dugoročne ciljeve i ciljeve.

Ako države članice uistinu žele da Jamstvo za djecu ima stvarni utjecaj na živote djece diljem EU-a; Nacionalni akcijski planovi moraju pokazati ambiciju, uključujući:

 • Adekvatna sredstva za nacionalne koordinatore, koji bi trebali raditi potpuno transparentno iu duhu suradnje i sudjelovanja sa svim relevantnim dionicima, uključujući djecu.
 • Široka identifikacija sve djece u potrebi u svakoj zemlji.
 • Uspostava nacionalnog integriranog i poticajnog okvira politike koji se bavi intersekcijskim i međugeneracijskim ciklusima siromaštva.
 • Razvoj robusnog sustava prikupljanja podataka koji je usklađen sa standardima EU-a i koji omogućuje pravičan proces praćenja i evaluacije. Kao što pokazuje naš rad DataCare, zapravo je iznimno važno pružiti bolje podatke za bolje sustave zaštite djece.
 • Preporučujemo da države članice nastave uključivati ​​djecu i organizacije civilnog društva čak i nakon što su nacionalni akcijski planovi odobreni, radi učinkovite i učinkovite provedbe, praćenja i evaluacije procesa.

Usvajanje Europskog jamstva za djecu bila je povijesna odluka. Ova inicijativa uistinu može postati ključni instrument za poštivanje i zaštitu prava svakog djeteta, za iskorijenjivanje dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti te za poticanje jednakih mogućnosti za sve. Sada je na državama članicama da ispoštuju svoju predanost i razviju učinkovite nacionalne akcijske planove za djecu i za djecu.

Popratni dokumenti

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
 • Osnovni kolačići
 • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
 • Analitika
 • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
 • Oglašavanje
 • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
 • Društvene mreže
 • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

 • {{item.name}}

Veličina slova

 • Aa
Zatvorite