Održana završna konferencija projekta „Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje“

U ponedjeljak 29.04.2024. godine Grad Sveta Nedelja održao je završnu konferenciju projekta pod nazivom „Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje“ s projektnim partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te tvrtkom EKOPLODOVI iz Svete Nedelje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 355.296,66 €, od čega su bespovratna sredstva 302.002,16 € odnosno 85%. Projekt se provodio od 13. travnja 2022. do 30. travnja 2024. godine, a financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

U sklopu aktivnosti po projektu 29. travnja 2024. godine se održala završna konferencija na kojoj su se predstavile provede aktivnosti na projektu, rezultati i daljnje mogućnosti te se osvrnulo na planove za budućnost. Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec je istaknuo kako projekt ima iznimni potencijal za budućnost. „Imamo mogućnosti za ostvarivanje novih projekata, prvenstveno iskapanje same bušotine, a potom i razradu daljnjih planova za iskorištavanje geotermalne energije. Prema dobivenim podacima, mogli bismo u budućnosti biti energetski neovisni. Kako se u mnogim segmentima okrećemo inovacijama i održivosti, tako i ovdje idemo u korak sa zelenom tranzicijom. Trebamo iskoristiti potencijale koje imamo na najbolji mogući način“, istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Program „Energija i klimatske promjene“ ima za cilj iskoristiti donorska sredstva u svrhu rješavanja izazova klimatskih promjena. „Program smo iskoristili na najbolji mogući način i uvidjeli kako imamo velikih potencijala za daljnji razvoj u svih provedenih deset projekata. Kapaciteti su tu, a Ministarstvo će i dalje pružati podršku  daljnjoj realizaciji. U novom programskom razdoblju ćemo na geotermalnu energiju staviti poseban fokus“, istaknuo je Lovre Karamarko iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Tehničkom dokumentacijom je predviđeno da se geotermalna energija u Svetoj Nedelji iskorištava u industrijskoj zoni, u području turizma i poljoprivrede. Dosadašnji podaci pokazuju da bi se primjena mogla u budućnosti širiti i na stambena naselja i na industriju. „Naša suradnja će se nastaviti jer su ovi projekti hrvatski početak iskorištavanja geotermalne energije. Slijede mnoge stvari u kojima morate biti svjesni blaga koje posjedujete – nepresušni, obnovljivi i održivi izvor energije s kojim možete zamijeniti ostale načine dobivanja energije. Imate energiju na dohvat ruke koja će donijeti prosperitet vašoj zajednici“, naglasio je Kristleifur Guðjónsson iz islandske tvrtke EFLA.hr.

Voditeljica projekta Martina Fabijan prezentirala je aktivnosti i rezultate projekta te je istaknula kako su izradom projektno-tehničke dokumentacije stvoreni preduvjeti za održiv razvoj i zaštitu okoliša, bušenje istražne bušotine i dobivanje eksploatacijskog polja. Sve će zajedno u konačnici dovesti do smanjivanja CO2 i korištenja energije koja je neovisna o vremenskim prilikama i cijenama energenata.

U sklopu projekta, izrađena je „Studija geotermalnog potencijala istražnog prostora geotermalne vode „SVETA NEDELJA –2“, te idejni projekt bušotine Sveta Nedelja GT-2. Izrađeni su i projekti istražne bušotine i elaborata zaštite okoliša te projektno-tehnička dokumentacija s CBA vezana uz infrastrukturna rješenja i ekonomsku isplativost iskorištavanja geotermalne vode „Sveta Nedjelja 2“ u toplinarske svrhe lokacija Grada s naglaskom na infrastrukturu grijanja sportsko-rekreacijskog centra. U sklopu analiza Studije utvrđeno je kako postoji utjecaj tri vodonosna sistema  te da cjelokupno područje ima dobar geotermalni potencijal. Potencijalne zone eksploatacije su Bestovje, Strmec, područje Športskog centra i Ladovići gdje je moguća i najveća temperatura. Temperature se kreću u smjeru Podsuseda od 35-40 stupnjeva, pa do viših od 90-100 na području Ladovića, te prosječna temperatura iznosi oko 70 stupnjeva.  Maseni protok je oko 25 l/sek. Ukupna moguća instalirana toplinska snaga sustava bila bi oko 6 MW. S tom snagom bilo bi moguće grijati od rujna do svibnja gotovo 50.000 m2 sobne temperature.

Grad Sveta Nedelja kroz istraživanje geotermalnog potencijala ima u planu aktivirati postojeći geotermalni potencijal za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika,  dok će partner kroz provedbu projekta stvoriti temelj za povećanje proizvodnih geotermalne kapaciteta,  koji su mu postojećom bušotinom nedostatni.

Nakon konferencije projektni partner EKOPLODOVI d.o.o. organizirao je i radionicu u sklopu koje su sudionici posjetili staklenike tvrtke Rajska d.o.o. koji u svojoj proizvodnji koriste suvremene tehnologije i naprednije načine poput hidroponskog uzgoja. Predstavnici projektnog partnera Jelena Zovkić i Leon Popčević prezentirali su svoje aktivnosti i rezultate u sklopu projekta te istaknuli kako im je cilj određivanje optimalnog područja za moguće proširenje postojećeg geotermalnog polja te stvaranje temelja za povećanje proizvodnih geotermalnih kapaciteta odabirom najpovoljnije lokacije za izradu nove bušotine i doprinos energetskoj tranziciji. Projektni partner EKOPLODOVI d.o.o. u sklopu ovog projekta izradio je: analizu i obradu dostupnih geoloških, geokemijskih, geofizičkih, bušotinskih i 2d seizmičkih podataka na području istražnog prostora Sveta Nedelja 1, idejni projekt geološkog snimanja, elaborat o rezervama geotermalne vode eksploatacijskog polja geotermalne vode „Sveta Nedelja“, ležište karbonati,2 i naftno-rudarski projekt izrade istražne geotermalne bušotine u istražnom prostoru „Sveta Nedelja 1“.

Više o bespovratnim sredstvima možete pronaći na web stranicama.

https://eeagrants.hr/programi/energija-i-klimatske-promjene/

https://eeagrants.org/

Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu

Projekt „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Održiv razvoj i zaštita okoliša ciljevi su projekta nakon konačne implementacije projekata koji slijede bušenje bušotine i dobivanje eksploatacijskog polja, smanjit će se emisija CO2 te će se koristiti energija koja je neovisna o vremenskim prilikama i cijeni energenata.

Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Svete Nedelje te Projektnih partnera EKOPLODOVI d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Popratni dokumenti

Sveta-Nedelja-ima-geotermalne-potencijale-za-odrzivu-buducnost-1.docx
Održana završna konferencija projekta „Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje“Sveta-Nedelja-ima-geotermalne-potencijale-za-odrzivu-buducnost-1.docx (88.8 KB)

Galerija slika

Prikažite cijelu galeriju
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite