Poduzetnici

Poduzetništvo u Svetoj Nedelji

Jedan od značajnijih resursa svetonedeljskog gospodarstva su 4 radne zone utvrđene prostornim i urbanističkim dokumentima. Sveta Nedelja, Novaki, Rakitje i Top Kerestinec, dok su ostale manje radne zone raspoređene po naseljima. Popunjenost zona kreće se od 60 do 70%, što otvara mogućnost za smještaj mnogih tvrtki na području grada Svete Nedelje. Za te zone postoje urbanistički i prostorni planovi uređenja prostora, koji omogućuju ishođenje potrebne dokumentacije za brzi početak izgradnje novih poslovnih prostora.

Najveća radna zona je Sveta Nedelja, površine 120 ha. Udaljena je svega pola kilometra od autoceste Bregana –Zagreb – Lipovac (E-70, hrvatska oznaka pravca A3), dijela desetog paneuropskog prometnog koridora, odnosno desetak kilometara od međunarodne željezničke pruge M101, smjer Zagreb – Ljubljana. Čvorište gdje se križaju paneuropski prometni koridori 10 i 5B, odnosno autocesta E-70 (hrvatska oznaka pravca A3) i autocesta E65, E71 (hrvatska oznaka pravca A1) udaljeno je devet kilometara od područja zone. Zona je od centra Zagreba udaljena deset, a od granice s Republikom Slovenijom pet kilometara.

Na istoku grada nalazi se radna zona Novaki i druga je radna zona po veličini. Prometna mreža koja je postavljena za omogućavanje nove izgradnje povezana je s županijskom cestom – Ž3063 (Ulica dr. Franje Tuđmana ). Gradnja industrijske proizvodnje predviđena je isključivo u zonama izvan naselja – industrijskoj zoni Rakitje, smještenoj na istoku grada, uz županijsku cestu -Ž3064, te radna zona Top Kerestinec, smještena na jugoistoku grada.

Prema podacima iz 2017. godine na području Svete Nedelje uspješno djeluje 795 poduzeća, a zaposleno je 8.829 osoba što je gotovo 1000 više nego prethodne godine. Prosječna neto plaća po zaposlenoj osobi u 2017. godini iznosi 5.862,00 kune. Prema neslužbenim informacijama, u protekle dvije godine broj poduzeća popeo se blizu 1.000, a za trenutnu prosječnu neto plaću ne raspolažu podacima ali ista se kreće između prosječne plaće na razini države i prosječne plaće grada Zagreba što iznosi oko 7.000,00 kuna.

U Svetoj Nedelji ukinut je komunalni doprinos za proizvodnju, kreativne industrije, financijski sektor, kulturu, obrazovanje i zdravstvo s 40,00 kn/m3 na 0,00 kn/m3, poslovni objekti koji su u kategoriji oslobođenja komunalnog doprinosa oslobođeni su i komunalne naknade u prvoj godini poslovanja, a ukinuta je komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja s 1,5 % ukupnih prihoda na 0 %. Ukinut je i porez na potrošnju i naknadu za taksi dozvole.

‘Na području glavnog gradskog trga i Hoto naselja komunalna naknada raste, dok u ostalim naseljima na području grada Svete Nedelje komunalna naknada pada od 2 % do 30%. S obzirom na to da je u prethodnih godinu dana veliki broj objekata izgrađen te da su najavljene velike investicije, Sveta Nedjelja očekuje značajno povećanje površine za koju se obračunava komunalna naknada, a samim time gubitak prihoda neće biti značajan. Procjena gubitka prihoda je 2,.Poreznim rasterećenjima znatno je povećan broj novih investicija i prihode od poreza na dohodak.

Ukinut je prirez koji je do sada iznosio 6 %, a sada iznosi 0%.

Vodič za pametno poslovanje

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite