Završena je trodnevna proslava Dana Grada Svete Nedelje!

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Svete Nedelje, održanom u petak poslijepodne(13.06.2014.), pred velikim brojem gostiju i uzvanika u Društvenom domu Strmec, započela je ovogodišnja svetonedeljska proslava Dana grada.

Sjednicu je posebno obilježilo potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji Grada Bakra i Grada Svete Nedelje na svim poljima, a posebno poduzetništvu, turizmu, kulturi, obrazovanju i sportu. Povelju su potpisali gradonačelnici dvaju gradova koji su u hrvatskom vrhu po razvijenosti, Tomislav Klarić i Drago Prahin.

Tom prigodom je Drago Prahin istaknuo da ubrzo za ovim, slijedi još jedno bratimljenje Svete Nedelje. Povelja o prijateljstvu bit će, naime, tijekom ljeta potpisana i s Gradom Slatinom, pa će time Sveta Nedelja u kratkom vremenu proširiti, ali i formalno osnažiti svoju međugradsku suradnju s dva grada.

Svečano zasjedanje gradskih vijećnika Svete Nedelje proteklo je i u znaku dodjele godišnjih nagrada Grada istaknutim pojedincima i kolektivima. Nagradu za životno djelo dobio je dugogodišnji vatrogasac DVD-a Sveta Nedelja i njegov počasni zapovjednik, Ivan Čačković. Potječe iz vatrogasne obitelji, u zajedničkoj općini koja je obuhvaćala Samobor i Svetu Nedelju, djelovao je kao zapovjednik zapadnog rajona, bio je pokretač brojnih dobrovoljnih akcija na današnjem vatrogasnom domu u Svetoj Nedelji i prvi voditelj vatrogasne mladeži u svetonedeljskoj školi.

Godišnje Nagrade Grada Svete Nedelje pripale su Lovačkoj udruzi Jastreb za poseban doprinos na području zaštite životinja i očuvanja okoliša, zatim dugogodišnjem aktivnom nogometašu, treneru i sportskom radniku Josipu Katušiću iz Strmca te mladoj sportašici, europskoj karate prvakinji Ani Lenard iz Rakitja.

Zahvalnici Grada Svete Nedelje uručene su Patriku Biliću za promicanje vatrogastva te Udruzi Društvo prijatelja Sloga-Brezje i Ani Zlodi, za promicanje i očuvanje svetonedeljske kulturne baštine.

Poticajne nagrade zaslužili su i najuspješniji učenici Osnovne škole Sveta Nedelja za rezultate ostvarene na županijskim i državnim natjecanjima u ovoj školskoj godini. To su Ivan Stjepanović, Leonardo Antonio Rajkovača, Tin Kufrin i Šahovska sekcija Školskog športskog društva Žabac.

O aktivnostima važnima za razvoj Grada Svete Nedelje govorio je gradonačelnik Drago Prahin naglasivši da mu nije jasno zašto su poslovne zone, koje su temelj održivosti svakoga grada i lokalne zajednice, što Sveta Nedelja potvrđuje svojim primjerom, danas toliko na propitivanju.

Grad Sveta Nedelja ima malu upravu, ali radi na tome da u budućnosti, uz sadašnji jedan jedini, jedinstveni upravni odjel, dobije još jedan koji bi bio servis poduzetnicima i njihovim aktivnostima da se ne troše na administraciju već da se fokusiraju isključivo na posao.Pri završetku je gradnja školske sportske dvorane u Rakitju koja će energetski biti gotovo potpuno neovisna i koristiti obnovljive izvore. To je – smatra gradonačelnik Drago Prahin – velik korak naprijed u razvoju. Grad Svetu Nedelju stvorili su, zaključio je gradonačelnik Drago Prahin – pametna kontinuirana politika gradske vlasti koja je pratila što želi 20-ak tisuća stanovnika i više od 600 poduzetnika.

Od gostiju govorili su europski zastupnik Davor Ivo Stier i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, istaknuvši Svetu Nedelju kao obrazac racionalnog upravljanja gradskim resursima.

Na kraju je sve okupljene pozdravio počasni građanin Svete Nedelje, monsinjor Zlatko Koren, nekad kapelan i župnik na području Svete Nedelje, a danas rektor nacionalnog marijanskog svetišta u Mariji Bistrici.

Tamburaški orkestar Kulturnog društva Sveta Nedelja svirao je u stankama ove svečane sjednice, koju je vodio predsjednik svetonedeljskog Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek.

Unatoč kiši, slavlje je nastavljeno programom za djecu odnosno 12. dječjim festivalom Radost u pjesmi. Organizatori Dječjeg zbora Prva ljubav okupili su izvođače koji su se na Trgu Ante Starčevića predstavili pjesmom, plesom, glumom i svirkom.

Maleni glumci Udruge Igrom do znanja predstavili su se dječjim predstavama „Kako je cvijet upoznao svijet” i „Nove starke” te izvedbom skeča na kajkavskom „Bazlamača.”

Na pozornici su potom nastupili Plesni klub „Plesni kristal”, Dječji zborovi Strmečki mališani, Bajka, zbor područne škole Rakitje, Pikići, Gitaristički orkestar Sveta Nedelja, Tamburaški orkestar KUD-a Rakov Potok te pjavači solisti iz Zagreba, Nove Gradiške, Crikvenice i Svete Nedelje. Glazbeni festival vodio je Kristijan Kiki Ugrina.

Pozornica je u kasnijim večernjim satima pripala i mladim rock snagama iz bendova Live Stream i Čupo & Fly band.

U subotu, 14. lipnja na gradskom trgu od 10.00 sati program za djecu uz dječje radionice organizirali su svetonedeljski dječji vrtići Slavuj, Osmijeh i Linigra. Predstavu „Vitez željeznog srca” održali su školarci Osnovne škole Sveta Nedelja, a plesnim koreografijama predstavio se i naš Plesni klub Balans.

U poslijepodnevnim satima nastupile su članice kulturno-umjetničkih udruga Zajednice grada Svete Nedelje: Kuburaško društvo Gromovnik, Svetonedeljske mažoretkinje, Klapa Barun, Društvo Prijatelja „Sloga” Brezje, Tamburaški orkestar KUD-a Svete Nedelje, KUD „Sveti Andrija” Novaki, KUD „Antun Mihanović” Bestovje i ženski vokalni ansambl „Domenike.”

Po prvi puta javnosti se u svečanim odorama predstavila Svetonedeljska garda.

U sklopu programa proslave Dana grada gradonačelnik, Drago Prahin dodijelio je nagrade i priznanja za najuređenije okućnice grada Svete Nedelje u 2014. godini koju provodi Turistička zajednica grada Svete Nedelje.

Na štandovima su se predstavili i proizvođači suvenira : OPG Zvonimir Majnarić, Udruga Kragulj, Medičarna Arko, Zavičajno društvo Zagorec, te Mjesni odbori Novaki i Mala Gorica sa domaćim prozvodima.

Program proslave Dana grada Svete Nedelje kulminirao je u subotu navečer nastupom Tomislava Bralića i Klape Intrade. Na prepunom gradskom trgu odlično raspoložena publika više od dva sata pjevala je i uživala uz poznate klapske pjesme.

Publika je i nakon koncerta Klape Intrade i Tomislava Bralića nastavila uživati uz odličan Tamburaški sastav KD-a Svete Nedelje.

Svečano euharistijsko slavlje održano je u nedjelju, 15. lipnja u 11 sati. Svečanu misu u povodu svetkovine Presvetog Trojstva predvodio je vlč. Vjekoslav Pavlović, a na slavlju su sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici u pratnji roditelja.

U večernjim satima u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji održan je „Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina.”

Uz svetonedeljske pjesnike Đurđicu Čavrak Hofer, Stjepana Boškovića, Domagoja Slavića i Zdravka Škrapeca, predstavio publici poeziju hrvatskih pjesnika različitih govora i narječja, koju su recitirali poznati dramski umjetnici: Katja Zubčić, Zijad Gračić, Slavko Juraga, Ivan Jončić i Kristijan Potočki. Biranu glazbu, nešto popularnijeg karaktera, izvodio je jedan od ponajboljih hrvatskih harmonikaša – Marjan Krajna u duetu s gitaristom i književnikom Matom Matišićem.

Na kraju programa poznatom glazbenom dvojcu na harmonici pridružio se i naš gradonačelnik, Drago Prahin.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite