Geotermali

Opis

Gradu Sveta Nedelja odobren je projekt ‘’Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje’’ za koji je 24. svibnja 2022. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan ugovor.

Naime, Grad Sveta Nedelja je na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ Programa „Energija i klimatske promjene“ koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj (Sporazum između Europske unije, Islanda, Kneževine Lihtenštajna i Kraljevine Norveške) prijavio projekt ‘’Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje’’koji je odobren te je za isti potpisan ugovor.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 372.006,43 EUR, a prihvatljivi troškovi iznose 316.205,47 EUR odnosno 85 %.

Razdoblje provedbe projekta je od 13.travnja 2022. do 13. travnja 2024. godine.

Projekt se planira provoditi u suradnji s gradskom tvrtkom Svenkom d.o.o.  te s Islandskim partnerom tvrtka – EFLA Consulting Engineers i Eko plodovi d.o.o. (partner u RH).

Tijekom provedbe projekta, kažu u Gradu, izradit će se dokumentacija te obaviti dio istražnih radnji pa će Grad kroz istraživanje geotermalnog potencijala  uspjeti ga i aktivirati, i to za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika. Njihov partner će pak  stvoriti temelj za povećanje proizvodnih geotermalnih kapaciteta s obzirom na to da su oni s postojećom bušotinom nedostatni. Kako je zelena energija u fokusu razvoja Grada Svete Nedelje,  provedbom projekta valorizirat će se, kažu u Gradu, postojeći  geotermalni resursi, a pronaći će i optimalnu lokaciju za proizvodnju geotermalne energije na području Svete Nedelje. – Želimo da naša Sveta Nedelja bude grad budućnosti te uspješno iskorištava alternativne izvore energije. Naša nastojanja prepoznali su Vlada RH i međunarodni partneri pa nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo 2,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije tijekom  istraživanja geotermalnih izvora. Energetska neovisnost u interesu je i našeg grada i Republike Hrvatske. Ova ćemo znatna sredstva pametno iskoristiti za istraživanje svih potencijala geotermalne energije na našem području – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje’’ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Svete Nedelje te Projektnih partnera EKOPLODOVI d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Objave

19. listopad 2023.

Okrugli stol u Zagrebu

Predstavnici grada Svete Nedelje, zamjenik Gradonačelnika g. Gabrijel Deak i voditelj projekta gđa. Martina Fabijan sudjelovali su jučer na okruglom stolu na kojem se raspravljalo o vodiku kao plinu budućnosti, geotermalnoj energiji i novim tehnologijama u kontekstu dekarbonizacije koji se održ...
12. listopad 2023.

Geotermalna radionica za balkansku regiju

Predstavnici Grada Svete Nedelje, sudjelovali su na geotermalnoj radionici za balkansku regiju koja se održala dana 11. i 12. listopada 2023. godine, u Zagrebu, u Hotelu Esplanade, u organizaciji tvrtke Deloitte. Osim predstavnika Grada Svete Nedelje na radionici uz organizatora tvrtke Deloitte ...
11. listopad 2023.

Konferencija u Zadru

Predstavnici Grada Svete Nedelje, sudjelovali su na Konferenciji predstavljanja dosadašnjih postignuća u okviru provedbe financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma 2014.-2021. u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Nacionalne fokalne točke, koja se o...
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite