Geotermali

Opis

Gradu Sveta Nedelja odobren je projekt ‘’Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje’’ za koji je 24. svibnja 2022. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan ugovor.

Naime, Grad Sveta Nedelja je na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ Programa „Energija i klimatske promjene“ koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj (Sporazum između Europske unije, Islanda, Kneževine Lihtenštajna i Kraljevine Norveške) prijavio projekt ‘’Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje’’koji je odobren te je za isti potpisan ugovor.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 372.006,43 EUR, a prihvatljivi troškovi iznose 316.205,47 EUR odnosno 85 %.

Razdoblje provedbe projekta je od 13.travnja 2022. do 13. travnja 2024. godine.

Projekt se planira provoditi u suradnji s gradskom tvrtkom Svenkom d.o.o.  te s Islandskim partnerom tvrtka – EFLA Consulting Engineers i Eko plodovi d.o.o. (partner u RH).

Tijekom provedbe projekta, kažu u Gradu, izradit će se dokumentacija te obaviti dio istražnih radnji pa će Grad kroz istraživanje geotermalnog potencijala  uspjeti ga i aktivirati, i to za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika. Njihov partner će pak  stvoriti temelj za povećanje proizvodnih geotermalnih kapaciteta s obzirom na to da su oni s postojećom bušotinom nedostatni. Kako je zelena energija u fokusu razvoja Grada Svete Nedelje,  provedbom projekta valorizirat će se, kažu u Gradu, postojeći  geotermalni resursi, a pronaći će i optimalnu lokaciju za proizvodnju geotermalne energije na području Svete Nedelje. – Želimo da naša Sveta Nedelja bude grad budućnosti te uspješno iskorištava alternativne izvore energije. Naša nastojanja prepoznali su Vlada RH i međunarodni partneri pa nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo 2,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije tijekom  istraživanja geotermalnih izvora. Energetska neovisnost u interesu je i našeg grada i Republike Hrvatske. Ova ćemo znatna sredstva pametno iskoristiti za istraživanje svih potencijala geotermalne energije na našem području – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje’’ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Svete Nedelje te Projektnih partnera EKOPLODOVI d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Objave

30. travanj 2024.

Završna konferencija Agencije za ugljikovodike u Zagrebu

Dana 30. travnja 2024. godine Agencija za ugljikovodike održala je završnu konferenciju svog projekta koji je financiran sredstvima iz EGP financijskog mehanizma uz potporu fondova zemalja Kraljevine Norveške, Kneževine Lihtenštajn i Islanda. Predstavljena je jedinstvena, interaktivna i javn...
24. travanj 2024.

Radionica i završne konferencije u Gradu Vukovaru i Gradu Kutini

U ponedjeljak 22. travnja 2024. predstavnici Grada Svete Nedelje gđa. Martina Fabijan i g. Ivan Abramović  sudjelovali su na radionici i završnoj konferenciji koja je održana u Gradu Vukovaru, na kojoj su predstavljene aktivnosti i rezultati za projekte „Čista energija za Vukovar“ i „Sun...
27. ožujak 2024.

Okrugli stol u Bjelovaru

Grad Sveta Nedelja sudjelovao je 26.3.2024. na Okruglom stolu u Bjelovaru na temu: Pregled dosadašnjih rezultata na putu do prelaska na puni kapacitet iskorištavanja geotermalne energije u okviru Projekta „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Ko...
19. listopad 2023.

Okrugli stol u Zagrebu

Predstavnici grada Svete Nedelje, zamjenik Gradonačelnika g. Gabrijel Deak i voditelj projekta gđa. Martina Fabijan sudjelovali su jučer na okruglom stolu na kojem se raspravljalo o vodiku kao plinu budućnosti, geotermalnoj energiji i novim tehnologijama u kontekstu dekarbonizacije koji se održ...
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite