Prednosti za poduzetnike

Iznimno povoljnog geoprometnog i geostrateškog položaja, gospodarski i demografski Sveta Nedelja jedan je od najstabilnijih manjih gradova u Hrvatskoj. Visok gospodarski razvoj, poduzetničke zone i prirodne ljepote samo su neke od prepoznatljivosti  koje Svetu Nedelju  čine privlačnom i ugodnom za život i stanovanje, ali i za pametno poslovanje.

Jedan od značajnijih resursa svetonedeljskog gospodarstva su 4 radne zone utvrđene prostornim i urbanističkim dokumentima. Sveta Nedelja, Novaki, Rakitje i Top Kerestinec, dok su ostale manje radne zone raspoređene po naseljima. Popunjenost zona kreće se od 60 do 70%, što otvara mogućnost za smještaj mnogih tvrtki na području grada Svete Nedelje. Za te zone postoje urbanistički i prostorni planovi uređenja prostora, koji omogućuju ishođenje potrebne dokumentacije za brzi početak izgradnje novih poslovnih prostora.

Najveća radna zona je Sveta Nedelja, površine 120 ha. Udaljena je svega pola kilometra od autoceste Bregana –Zagreb – Lipovac (E-70, hrvatska oznaka pravca A3), dijela desetog paneuropskog prometnog koridora, odnosno desetak kilometara od međunarodne željezničke pruge M101, smjer Zagreb – Ljubljana. Čvorište gdje se križaju paneuropski prometni koridori 10 i 5B, odnosno autocesta E-70 (hrvatska oznaka pravca A3) i autocesta E65, E71 (hrvatska oznaka pravca A1) udaljeno je devet kilometara od područja zone. Zona je od centra Zagreba udaljena deset, a od granice s Republikom Slovenijom pet kilometara.

Na istoku grada nalazi se radna zona Novaki i druga je radna zona po veličini. Prometna mreža koja je postavljena za omogućavanje nove izgradnje povezana je s županijskom cestom – Ž3063 (Ulica dr. Franje Tuđmana ). Gradnja industrijske proizvodnje predviđena je isključivo u zonama izvan naselja – industrijskoj zoni Rakitje, smještenoj na istoku grada, uz županijsku cestu -Ž3064, te radna zona Top Kerestinec, smještena na jugoistoku grada.

Prema podacima iz 2017. godine na području Svete Nedelje uspješno djeluje 795 poduzeća, a zaposleno je 8.829 osoba što je gotovo 1000 više nego prethodne godine. Prosječna neto plaća po zaposlenoj osobi u 2017. godini iznosi 5.862,00 kune. Prema neslužbenim informacijama, u protekle dvije godine broj poduzeća popeo se blizu 1.000, a za trenutnu prosječnu neto plaću ne raspolažu podacima ali ista se kreće između prosječne plaće na razini države i prosječne plaće grada Zagreba što iznosi oko 7.000,00 kuna.

Grad Sveta Nedelja ukinuo je:
❌ prirez
❌ komunalni doprinos
❌ porez na potrošnju
❌ naknadu za taksi dozvole
❌ komunalnu naknadu za hotele i kampove

Smanjio još i komunalnu naknadu za oko 90% građana i paušalni porez za privatne iznajmljivače.

Grad Sveta Nedelja je krajem godine proveo najveće porezno rasterećenje kao jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Ukinut je prirez (sa 6% na 0%).

Komunalni doprinos za stanogradnju je ukinut za gradnju tri i više stanova (s 40 kn/m3 na 0 kn/m3), a smanjen za gradnju jednog do dva stana za 50% (s 40 kn/m3 na 20 kn/m3), za gradnju niskoenergetskih kuća za 80% (s 40 kn/m3 na 8 kn/m3), pasivnih kuća za 90% (s 40 kn/m3 na 8 kn/m3). Ukinuti je i poreza na potrošnju, te je smanjena komunalna naknada za većinu građana. Od 01. siječnja 2020. godine u primjeni je nova Odluka o komunalnoj naknadi Grada Svete Nedelje. Navedenom odlukom područje grada je za stambene i garažne prostore raspoređeno u 4 zone. 1. zona su Hoto Ville (Strmec) i centar Svete Nedelje (područje gradskog trga) gdje će doći do povećanja cijene komunalne naknade, dok će u preostale tri zone (2. zona naselja: Strmec (osim Hoto Villa), Sveta Nedelja, Rakitje, Novaki i Brezje, 3. zona naselja: Bestovje, Orešje, Kerestinec i Jagnjić Dol i 4. zona naselja: Svetonedeljski Breg, Srebrnjak, Mala Gorica, Kalinovica i Žitarka) doći do smanjenja cijene komunalne naknade.

Drugim riječima, Odlukom o komunalnoj naknadi za 90% građana iznos cijene komunalne naknade će se smanjiti, odnosno na razini grada rezultirati će smanjenjem prosječnog iznosa komunalne naknade. Na području glavnog gradskog trga i Hoto naselja komunalna naknada raste, dok u ostalim naseljima na području grada Svete Nedelje komunalna naknada pada od 2 % do 30%. S obzirom na to da je u prethodnih godinu dana veliki broj objekata izgrađen te da su najavljene velike investicije, očekuje se značajno povećanje površine za koju se obračunava komunalna naknada, a samim time gubitak prihoda neće biti značajan. Procjena gubitka prihoda je oko 2%. Ukinuta je komunalna naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja. Također, paušalni porez po krevetu u turizmu spušten je na zakonski minimum od 150 kuna po krevetu ili po smještajnoj jedinici u kampu. Potpuno je ukinuta naknada za izdavanje taksi dozvola, što znači da se dozvola za taksi prijevoz u Svetoj Nedelji može dobiti za 0 kuna.

Vodič za pametno poslovanje

Proces investiranja u Svetoj Nedelji

Postanite još jedna uspješna poslovna priča i pokrenite svoje poslovanje u gradu Sveta NedeljaSaznajte više

Poduzetničke zone

U Svetoj Nedelji postoje četiri poduzetničke zone u kojima su smještene brojne uspješne tvrtke: Sveta Nedelja, Novaki, Rakitje i TOP Kerestinec....Saznajte više

Komunalna naknada

Komunalna naknada je novčano javno davanje koje se plaća za održavanje i građenje komunalne infrastrukture.Saznajte više

Komunalni doprinos

Komunalni doprinos su sredstva namijenjena isključivo sufinanciranju gradnje i korištenje objekata i uređenja komunalne infrastrukture.Saznajte više

Kontaktirajte nas

Gradski službenici i gradonačelnik su uvijek na raspolaganju za sva vaša pitanja i prijedloge.Saznajte više

Plaćanje računa kriptovalutama

Sveta Nedelja je jedan od prvih gradova u svijetu koji su omogućili uslugu plaćanja usluge komunalne naknade kriptovalutama.Saznajte više
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite