Obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije!

Središnjom svečanošću u Samoboru, u prisutnosti branitelja, pripadnika ratnih postrojbi, obitelji poginulih, državnih i lokalnih dužnosnika obilježen je Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Odlukom Županijske skupštine obilježava se, svake godine u drugome gradu, u sjećanje na 27. lipnja 1991. godine, kada je na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde. Domaćin ovogodišnje svečanosti bila je Udruga branitelja 151. samoborske brigade.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 404 branitelja s prostora Županije. Njima u spomen, u samoborskom parku Domovinske zahvalnosti, položeni su vijenci. U ime Zagrebačke županije učinili su to župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik Damir Tomljanović, predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković i potpredsjednik Skupštine Mario Vlahović.

„Prisjećamo se danas branitelja, onih koji su otišli na bojište i, na žalost, više nisu vratili. Također, obilježavanjem ovoga dana želimo zahvaliti svima koji su svojom odlučnošću, hrabrošću i velikim srcem obranili domovinu”, rekao je župan. Poručio je da su punopravnim članstvom Hrvatske u Europskoj uniji otvorene brojne prilike, ali i izazovi, i da o nama samima ovisi koliko ćemo te prilike iskoristiti. „Siguran sam da međusobnom tolerancijom, uvažavanjem znanja i odlučnošću možemo u budućnosti imati bolji put. Njega prije svega dugujemo onima koji više nisu među nama”, rekao je župan.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. „Otići u obranu domovine, tada gotovo goloruk, bilo je herojsko djelo. Časno djelo, pravi izbor. Herojstvo koje ste pokazali uzor je svima, jer naša je domovina nastala na vašoj hrabrosti. Obveza je ne samo iskazati poštovanje i čast vama braniteljima, nego svojim radom učiniti sve da naša domovina bude onakva kakvu ste vi sanjali i za kakvu ste se borili. Izražavam zahvalnost za sve ono što ste učinili, za vaše junaštvo i hrabrost, spremnost na žrtvu i obećajem da ćemo učiniti sve da Hrvatska sutra bude bolja nego je danas”, rekao je Josipović.

Ispred Grada Svete Nedelje obilježavanju je prisustvovao zamjenik gradonačelnika, Damir Halužan, a
u ime grada domaćina okupljene je pozdravio gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

U ime Ministarstva branitelja na povijesnoj ulozi u stvaranju Republike Hrvatske braniteljima je zahvalnost iskazao pomoćnik ministra Bojan Glavašević, a u ime predsjednika Sabora obratila se saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec. O ratnom putu 151. samoborske brigade govorio je njezin prvi zapovjednik pukovnik Adolf Paar. Podsjetio je na početak organiziranja hrvatske vojske na samoborskom i svetonedeljskom području, prve borbene akcije, zauzimanje samoborske vojarne, borbe na zapadno-slavonskom ratištu, sudjelovanje u akciji „Oluja”. „Ponosni smo što smo bili aktivni sudionici stvaranja hrvatske države!”, istaknuo je.

Nakon polaganja vijenaca i prigodnih govora, u župnoj crkvi Sv. Anastazije misu je predvodio dekan samoborsko-okićkog dekanata preč. Davor Štuljan, a potom je upriličeno druženje branitelja na prostoru bivše vojarne „Taborec”.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite