Obilježena obljetnica osnutka legendarnih „Tigrova”!

U prigodi 24. obljetnice osnutka Postrojbe za posebne zadaće MUP-a RH, prve profesionalne i vojnički organizirane postrojbe hrvatskih oružanih snaga, okosnice legendarne Prve gardijske brigade – „Tigrova”, na mjestu njezina nastanka, u Rakitju, položeni su vijenci u spomen na poginule pripadnike ove postrojbe, te potom simbolično označen završetak gradnje Doma Tigrova.

Tijekom Domovinskoga rata, sudjelujući na svim ratištima u RH – u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, na južnome bojištu, Banovini, Velebitu, karlovačko-ogulinskom bojištu, kroz postrojbe Prve gardijske brigade prošlo je 11.700 tigrova, 367 ih je poginulo, a šest ih se još uvijek smatra nestalima.

Okupljenim „Tigrovima” i obiteljima poginulih pripadnika Prve gardijske brigade obratio se i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je zajedno sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom položio i vijenac u ime hrvatskih županija rekavši da je osnutak ove postrojbe važan dio stvaranja oružanih snaga RH. „Otpor kojega ste pružali, vaša hrabrost i domoljublje neupitni su i moraju izazivati golemo poštovanje i zahvalnost sviju nas”, poručio je župan Kožić. Rekao je također da ga žaloste prizori branitelja koji na ulicama traže svoja prava. „Kao župan Zagrebačke županije mogu samo pohvaliti partnerski i prijateljski odnos sa svim braniteljskim udrugama koje djeluju na našem području, te poželjeti da se takav odnos preslika i na nacionalnu razinu”, rekao je župan Kožić.

„Pripadnici Postrojbe za posebne zadaće MUP-a, u prelomnim trenucima za RH branili su Zagreb od nenarodne JNA, čuvali su prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, Sabor, Vladu, Hrvatsku radioteleviziju.., gušili su ‘uvezene’ pobune na Plitvicama i Pakracu.., bili su nada i ohrabrenje svim dijelovima Hrvatske u kojima se ugrožavao miran život. Sami su se obučavali i naoružavali, izrasli su iz naroda i stavili se u obranu naroda. U svibnju 1991. bili su jezgra oko koje se osniva Prva gardijska brigada”, podsjetio je general zbora u mirovini Josip Lucić, predsjednik Udruge „Tigar 1990/91 Rakitje”.

Ratni put „Tigrova” počeo je krvavim Uskrsom na Plitvičkim jezerima 1991., na što je podsjetio brigadni general u mirovini Tomo Medved, predsjednik Udruge ratnih veterana Prve gardijske brigade. „Naša spremnost na žrtvu u obrani domovine najbolje se ogleda u geslu ‘Za Hrvatsku kao tigar’. Naziv tigar odabrali smo zbog mudrih, lukavih i snažnih načina snalaženja u teškom vremenu obrane domovine, kada je bilo bitno opstati kao narod, zemlja, država”, rekao je brigadni general u mirovini Medved. Dajući podršku stopostotnim invalidima Domovinskoga rata koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, poručio je da vladajuće elite u RH moraju shvatiti da je umjesto nametanja osjećaja krivnje i medijskoga linča nužno razvijati društvene odnose u kojima se problemi rješavaju međusobnim uvažavanjem. „Ne smijemo zaboraviti muku domovinske slobode. Naša je obveza inzistirati na izgradnji Hrvatske na temelju pravednosti, moralnosti i etičnosti”, naglasio je Medved.

Dom Tigrova gradio se pet godina. Osnovna mu je namjena okupljanje ratnih veterana. Do 25. obljetnice osnutka Prve gardijske brigade, rečeno je, u njemu bi se trebale urediti spomen soba i multimedijska učionica s pratećim sadržajima.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite