Prva onkološka klinika u Hrvatskoj otvara se u Svetoj Nedelji!

Švicarski investitori u propalom Hoto-centru grade vrhunski opremljenu, nekoliko desetaka milijuna eura vrijednu kliniku u kojoj će raditi samo vrhunski hrvatski stručnjaci.

Građevinska dozvola i svi papiri su spremni, do kraja mjeseca počinju radovi a klinika bi prve pacijente trebala primiti za dva mjeseca, najavljuje gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin

Osim prestižne Forbsove titule najuspješnijeg hrvatskog grada kojom je bila ovjenčana čak dvije godine za redom, te već uobičajenog epiteta ‘raja za poduzetnike’, Sveta Nedelja uskoro postaje i vrhunska hrvatska ali i europska zdravstvena destinacija.

Naime, kako za gradonačelnik.hr kaže gradonačelnik Drago Prahin, za dva mjeseca u prostorima propalog Hoto-centra otvara se najmodernija onkološka klinika u Hrvatskoj. Riječ je o privatnoj klinici, no investitori najavljuju da će se 40 posto pregleda i operacija moći obavljati i preko HZZO-a. Prahin još ne iznosi detalje o investitorima i vrijednosti investicije. Kaže tek da je riječ o nekoliko desetaka milijuna eura, investitor je jedna švicarska klinika, dok je sa hrvatske strane u čitavoj priči glavni dr. Dragan Schwartz iz bolnice Sv. Duh.

‘Pregovori i pripreme traju već neko vrijeme, no sada je sve pred samim završetkom. Projekt je konačno definiran, građevinska dozvola i svi potrebni papiri su pri kraju, do kraja ovog mjeseca bi čitav papirnati dio trebao biti gotov i kreću građevinski radovi, stiže oprema, tako da klinika s radom kreće za dva mjeseca’, najavljuje Prahin.

U prvoj fazi će se ići samo sa dijagnostikom koja će, kaže, biti najmodernija na našim prostorima što znači da će dijagnostička obrada trajati oko 15 minuta, nalazi će biti gotovi za pola sata… ‘Klinika će imati najmoderniji CT koji će moći otkriti šest-sedam vrsta najčešćih kanceroznih oboljenja u najranijem stadiju, dok je rak promjera tek tri milimetra. Također, imat će i najmoderniji magnet, te laserski nož, tzv. gama-knife kojim se praktički operira bez krvi tako da će operacije biti kratke i bezbolne i neće biti dugog ležanja u bolnici. No, operacije će početi u drugoj fazi, za otprilike šest mjeseci, do kad bi gama-knife trebao biti spreman’, kaže Prahin.

U klinici će biti zaposleni samo vrhunski, najeminentniji hrvatski stručnjaci sa područja onkologije, profesori i predstojnici klinika iz hrvatskih bolnica. Neki od njih radit će to kao dodatni angažman, no dio će napustiti svoje bolnice i potpuno prijeći u novu kliniku koja će, posebno je ponosan Prahin, postati dio Medicinskog fakulteta u Zagrebu. To pak znači da će Sveta Nedelja, uz sve naprijed navedene titule, postati i sveučilišni grad ali i centar zdravstvenog turizma.

Naime, osim hrvatskim pacijentima, klinika će biti namijenjena i pacijentima iz okolnih zemalja i srednje Europe. S obzirom da Sveta Nedelja nema dovoljno smještajnih kapaciteta, gradonačelnik Prahin očekuje da će se graditi još hotela ali za početak se, kaže, već se obnavlja hotel Babylon koji je prodan u trenu, vjerojatno baš zbog ove priče.

Za uspjeh čitavog projekta a kako ne bi došlo do daljnjeg zakrčavanja grada, Prahin se nada da će Hrvatske ceste čim prije napraviti rotor na mjestu semafora na ulazu u Svetu Nedelju, jer kroz to križanje već sad prolazi 30 tisuća automobila dnevno i ogromna je gužva.

S obzirom da su švicarski investitori imali još nekoliko potencijalnih lokacija za ovu kliniku, u konačnom izboru Svete Nedelje presudio je dobar položaj, prometna povezanost, te opremljenost samog mjesta infrastrukturom. Odnosno, a to nas vraća na početak priče i Svetu Nedelju kao ‘raj za poduzetnike’, što se tamo ne treba ništa beskrajno dugo i nepotrebno čekati.

Izvor: www.gradonačelnik.hr

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite