U Strmcu održana tribina za građane – kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu!

„Za projekte energetske obnove obiteljskih kuća postoji veliki interes građana. Energetskom obnovom domova smanjuju se potrošnja energenata i emisije štetnih plinova, čuva se okoliš, iznosi režija su niži, potiču se obrtnici i poduzetnici u građevinskom sektoru, čuvaju se radna mjesta. Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće uskoro. Od ove godine na njega će se moći javiti svi građani po znatno jednostavnijoj proceduri nego lani.” – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti za građane u Svetoj Nedelji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar se osvrnuo i na projekte energetske učinkovitosti koji se provode u Svetoj Nedelji. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 3,5 milijuna kuna sufinancira gradnju dvorane Područne škole Rakitje čija vrijednost iznosi 8,7 milijuna kuna. U Svetoj Nedelji se sa milijun kuna sufinancira i energetska obnova obiteljskih kuća vrijedna 2,7 milijuna kuna. A sa 600.000 kuna sufinancira se ugradnja solarnih ploča u obiteljske kuće vrijedna 1,5 milijuna kuna.

Ispred grada Svete Nedelje, sve je uvodno pozdravio gradonačelnik Drago Prahin, a tribini su nazočili i zamjenik gardonačelnika Ivicia Pavlić, te pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Biserka Delač.

„Energetskom obnovom kuća građani povećavaju kvalitetu života. Primjerice, troškovi za grijanje mogu biti 30 do 60% niži.” – istaknuo je ministar Zmajlović.

Izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća prijave na javni poziv ići će direktno Fondu.

Pojednostavljena je i procedura te za prijavu više nije potrebna izrada opsežne dokumentacije. Tako će građani koji žele obnoviti svoju kuću trebati napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Energetski certifikat mora napraviti ovlašteni certifikator s liste koju će objaviti Fond za zaštitu okoliša. U Fondu su osigurana sredstva za obnovu 10.000 kuća.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Građani se mogu prijaviti na samo jednu mjeru za poboljšanje energetske učinkovitosti ili kombinirati više njih te se na njih može dodati i jedna mjera vezana uz obnovljive izvore energije.

Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fond je ove godine osigurao 600 milijuna kuna kojima će se potaknuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Uz program energetske obnove obiteljskih kuća, provode se i mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite