Sve o energetskoj obnovi – kako se prijaviti i što Vam je potrebno !

Energetskom obnovom vašeg doma možete uštedjeti od 30 do 60% na troškovima za toplinsku energiju, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Znate li da za takvu obnovu vaše kuće ili zgrade možete dobiti 40-80% bespovratnih sredstava? U 2015. omogućena prijava svim građanima i pojednostavljena potrebna dokumentacija i prijava.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode provodi brojne aktivnosti čiji je cilj borba protiv posljedica klimatskih promjena i njihovo smanjenje. Upravo mjere energetske obnove prepoznate su u EU kao najučinkovitiji način. I sami smo osjetili posljedice klimatskih promjena kroz ekstremne suše, ledolome u Gorskom kotaru ili katastrofalne poplave u Slavoniji. Klima se zbog utjecaja čovjeka mijenja i zato je na svima nama obaveza ublažavati negativne posljedice takve promjene i raditi na sprečavanju daljnjih.
Pored pozitivnih učinaka na okoliš koji nastaju zbog mjera energetske obnove jednako su važni i učinci zakvalitetu života građana i gospodarstvo. Stanovanje u energetski obnovljenim prostorima je ugodnije, troškovi za energiju su niži pa se to vidi i na nižim računima. Poslove energetske obnove obavljaju naši obrtnici i tvrtke, uglavnom lokalni, pa je učinak na gospodarstvo također vidljiv – čuvamo postojeća i omogućujemo otvaranja novih radnih mjesta. Sa 600 milijuna kuna poticaja koji su osigurani ove godine, pokrenut će se projekti vrijedni gotovo milijardu i pol kuna.
Sredstva koja za provođenje ovih mjera osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su vanproračunska, velikim dijelom dolaze iz EU izvora i osigurana su dugoročno.

Neki programi su namijenjeni direktno građanima – energetska obnova obiteljskih kuća i projekti obnovljivih izvora energije, poticanje energetske učinkovitosti u prometu kroz subvencioniranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila, smanjenje troška energije i vode kroz subvencioniranje kupnje kućanskih aparata visokog energetskog razreda A+++. Građani koji žive u višestambenim zgradama za energetsku obnovu i ostale dostupne projekte prijavljuju se preko upravitelja zgrade. Komercijalne zgrade poput iznajmljivača u turizmu, obrtnici, tvrtke, udruge i javni sektor također imaju programe namijenjene njihovim specifičnim potrebama.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ove projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano je za ovu godinu preko 600 milijuna kuna što će omogućiti investicije vrijedne gotovo 1,5 milijardi kuna. Za njihovu provedbu građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine, županije i drugi korisnici mogu dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava ovisno o indeksu razvijenosti područja na kojem se nalaze.

Više podataka dostupno je na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU:
http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=405.

Više informacija kako do državnih poticaja za kuće možete pronaći na:
http://www.mzoip.hr/doc/kako_do_bespovratnih_sredstava_za_energetsku_obnovu_kuca_1.pdf

Popis certifikatora možete pronaći na:
http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=enobnovakuca

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite