Održan je sastanak na temu granica s predstavnicima naselja Rakitje i Novaki

Gradonačelnik Dario Zurovec održao je sastanak na temu granica naselja s predstavnicima naselja Rakitje i Novaka- Marijan Vojvodić, Ivica Vojvodić, Marko Kresonja, Marijan Blažević, Zdenko Vojvodić i Dražen Fabijan.Na sastanku su uz gradonačelnika bili prisutni zamjenik Davor Nađi i odvjetnik Mario Bogić kojeg je Grad angažirao kako bi dao pravna tumačenja prijašnjih postupaka i odluka vezano uz promjene granice između naselja Rakitje i Novaki te predložio moguća rješenja.Gradonačelnik je započeo sastanak riječima da su na sastanak pozvani svi relevantni politički čimbenici što se tiče Rakitja i Novaka, bilo kroz Mjesni odbor, bilo kroz Gradsko vijeće te da je pitanje granica problem koji se proteže godinama, te ga  Grad nastoji riješiti na što je moguće legalniji način. Nakon toga se prisutnima obratio i zamjenik Nađi koji je prisutne zamolio na mirnu, konstruktivnu i argumentiranu diskusiju. 
U kratkom izlaganju odvjetnik Mario Bogić istaknuo je kako je Grad zatražio pravno mišljenje uz pitanje „Koja je mjerodavna Odluka kojom su utvrđene granice područja granica Grada?”.  Da li je to Odluka o utvrđivanju područja mjesnih zajednica od 11. 04. 1985.godine ili Odluka o granicama područja u Gradu Zagrebu od 10. 02 .1991. godine te koja je važeća legalna granica područja u ovom naselju. Odvjetnik je naglasio da je spomenuta problematika uređena s više zakonskih propisa; uređena je Zakonom o mjesnim zajednicama iz 1983. godine  i temeljem tog Zakona  donesena je Odluka iz 1985. godine  – Odluka o utvrđivanju područja mjesnih zajednica, koja je bila važeća do 1992. godine kada je stupio na snagu Zakon o lokalnoj samoupravi i upravi, koji je ukinuo Zakon o mjesnim zajednicama, i u tom trenutku je mjesna zajednica kao prostorna jedinica prestala postojat. Druga Odluka iz 1991. godine donesena je temeljem Zakona o naseljima iz 1988. godine, koji je još uvijek važeći zakon. Temeljem tog Zakona uređuju se granice na području jedne općine/grada.Odluku o utvrđivanju granica područja naselja u Gradu Zagrebu; Grad Sveta Nedelja preuzela je 1993. godine kada je postala općina, baš kao i sve druge odluke koje je donijela Skupština Grada Zagreba. Temeljem te Odluke iscrtana je karta, koja se nalazi u Katastru u Gradu Zagrebu i na toj su karti vidljive  granice svih područja naselja koja su tad obuhvaćala područje Samobora i Svete Nedelje i Grada Zagreba te sve ono što je pripadalo Zagrebu. Obzirom da nakon te Odluke, Grad Sveta Nedelja  niti kada  je bila općina niti sad kad je Grad, nije donijela nikakvu drugu Odluku kojom bi se utvrdile granice područja naselja, ona je još uvijek važeća. Stanje koje je ucrtano na karti 1991. godine je pravo stanje i važeće po Zakonu, zaključio je odvjetnik Mario Bogić. 
Unatoč svemu, odvjetnik Bogić je predložio da ukoliko postoji nezadovoljstvo građana na određenom području, da se pristupi promjeni granica prema njihovoj želji po redovnoj zakonskoj proceduri koja je predviđena za promjenu granica između naselja. S tim su se prijedlogom složili gradonačelnik i svi predstavnici Novaka i Rakitja. Prvo će se zatražiti mišljenje zainteresiranih građana uz sporni dio granice naselja, a onda će većinski prijedlog ići na odlučivanje na Gradsko vijeće grada Svete Nedelje. Dogovoreno je da će se u roku od 15 dana naći predstavnici MO Rakitje i MO Novaki s konkretnim prijedlozima zainteresiranih građana, a za ustanove i institucije koje se nalaze na spornom dijelu upit će se poslati nadležnom Ministarstvu uprave, Zagrebačkoj županiji i ostalim zainteresiranima. Dražen Fabijan izvijestio da je MO Rakitje, uz svu potrebnu dokumentaciju, zatražio od Državnog odvjetništva pokretanje krivičnog postupka protiv nepoznate osobe ili osoba, koje su neovlašteno mijenjale karte a time i granice između naselja Rakitje i Novaki te dovele do sadašnje konfuzne situacije na tome području. Hoće li postupak biti pokrenut još se ne zna i o tome će odlučiti Državno odvjetništvo.
Na kraju sastanaka gradonačelnik Dario Zurovec je zaključio da je manje  važno na kojoj će adresi biti škola, vrtić ili crkva, važno je da će i dalje biti namijenjeni svim građanima toga područja i važno je da njihov rad bude što kvalitetniji.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite