Dan Europe u Zagrebačkoj županiji – Grad Sveta Nedelja

Jučer, 09.05.2019. godine, Sveta Nedelja bila je domaćin centralne manifestacije obilježavanja dana Europe u Zagrebačkoj županiji. Zagrebačka županija već 15 godina zaredom obilježava Dan Europe i europski tjedan. 09. svibnja slavi se i obilježava u cijeloj Europi, a sve zahvaljujući g. Robertu Schumanu koji je davne 1950. godine, kao tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Hrvatska je punopravna članica Europske unije od 01. srpnja 2013. godine.

Europska unija veliki dio svog proračuna odvaja za različite fondove i programe koji su na raspolaganju zemljama članicama i to putem različitih razvojnih i socijalnih projekata. Kako bi predstavili neke od tih projekata, s posebnim naglaskom na projekte u energetskom sektoru, obilježavanje Dana Europe započelo je panel raspravom na temu „Energetska učinkovitost u javnom i privatnom sektoru“. Panel raspravu otvorili su zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i gradonačelnik Grada Svete Nedelje, a panelisti ove aktualne teme bili su zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi, župan Občine Škofljica (Slovenija) Ivan Jordan, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, voditeljica službe za pripremu poziva i provedbu EU projekata javnih zgrada u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Olja Milošević, predstavnik poduzeća Genera Hrvoje Bartovčak, te ispred Hrvatske udruge poslodavaca Zlatko Sahalović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi tom je prilikom predstavio projekt Newlight koji se izvodi u tri faze (prva faza je gotova, dok je druga već u pripremi), a koji se odnosi na zamjenu postojeće javne rasvjete u LED javnu rasvjetu. Zagrebačka županija prva  je županija u Republici Hrvatskoj za koju je izrađen master plan javne rasvjete čime su se stvorili preduvjeti za uspješnu prijavu projekta Newlight za financiranje iz fonda ELENA Europske komisije i Europske investicijske banke. „Uz projekt Newlight važno je istaknuti projekte energetske obnove koji su se proveli ili se provode u Svetoj Nedelji. To su energetska obnova dječjeg vrtića, te energetske obnove naših dviju škola – OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec. Obnove škola provodimo u suradnji sa Zagrebačkom županijom koja je i osnivač istih, a obnove se sufinanciraju sredstvima iz Europske unije preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Također je bitno pohvaliti odličnu suradnju sa svim institucijama na projektima, jer vremenski protek od početka projektiranja projekta do zaključenja ugovora iznosi svega 9 mjeseci “ istaknuo je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Nakon panela održan je prigodni zabavni program na Trgu Ante Starčevića koji su obilježili nastupi Dječjeg zbora OŠ Vladimir Deščak, Twirling mažoret kluba Sveta Nedelja i Udruge Balans code. Učenici OŠ Sveta Nedelja održali su prezentaciju svog putovanja u Strasbourg i Europski parlament, dok su učenici 4.-ih razreda OŠ Vladimir Deščak pripremili izložbu radova na temu „Upoznajmo EU“. Uz zabavni program mogli su se probati i kupiti proizvodi domaćih OPG-ova i udruga, a za sve posjetitelje bilo je osigurana besplatna hrana i piće. Za kraj obilježavanja Dana Europe građani su uživali u koncertu sastava Begini.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite