Glasovi mladih za ravnopravnost: razmjena mladih u Samoboru

36 mladih iz Europe okupilo se početkom rujna u Samoboru da bi razgovarali, raspravljali i učili o ravnopravnosti muškaraca i žena, s naglaskom na prikazivanju muškaraca i žena u medijima. Od 2. do 9. rujna mladi iz Češke, Francuske, Grčke, Italije, Litve i Hrvatske istraživali su temu rodne ravnopravnosti i razgovarali o istoj sa stanovnicima Samobora te isto tako s poduzetnicama iz Kluba poduzetnica Samobor.

Tijekom 8 dana otkrivali su i uspoređivali kako se trenutno prikazuju muškarci i žene u medijima, koje uloge muškarci i žene imaju u različitim europskim zemljama, kakvu bi sliku muškaraca i žena željeli vidjeti u medijima i u stvarnome životu.

Kroz različite principe rada mladi su došli do zaključka kako je potrebno raditi na osvješćivanju rodnih stereotipa koji su prisutni u svakodnevnome životu: od pristupa odgoju djece do prosuđivanja vještina, sposobnosti i kompetencija na temelju spolnih/rodnih identiteta.

Na kraju razmjene, mladi su osmislili aktivnosti osvješćivanja rodnih stereotipa koje su onda i proveli u Samoboru, a s ciljem da ih ponove u svojim lokalnim zajednicama. Razgovarali su sa Samoborčanima i njihovim gostima, pjevali, snimili kratke filmove. U svemu ih je najviše zanimalo kako bi svijet izgledao da muškarci i žene zamijene mjesta, kao i što ljudi misle mogu li muškarci i žene raditi iste poslove, npr. kao autohemaničari / automehaničarke, odgajatelji / odgajateljice, itd. Po povratku u svoje zemlje izvijestili su druge mlade o svemu što su radili i naučili.

Kroz različite aktivnosti, mladi su također usavršavali svoje vještine rada u timu, predstavljanja rezultata i spoznaja u timu, korištenja različitih alata za izražavanje svojih ideja, promišljanje problema iz različitih perspektiva, aktivnoga slušanja i otvorene, tolerantne komunikacije.

Ovo je prvi Erasmus+ projekt za mlade koje je provela udruga LAG SAVA, no već su u pripremi novi projektni prijedlozi. Ovaj put u projektu je iz Hrvatske sudjelovalo 6 mladih osoba (2 iz Zagreba, 1 iz Svete Nedjelje, 1 iz Strmeca Samoborskog, 1 iz Zaboka i 1 iz Đakova. Zainteresirane se mlade osobe mogu javiti sa svojim idejama također i više detalja o mogućnosti sudjelovanja na Erasmus+ projektima u Hrvatskoj ili u svijetu doznati na marijana.janjic@lagsava.hr ili na Facebook stranici LAG-a. Nadamo se da će se u nove projekte uključiti još veći broj mladih iz Zagrebačke županije.

Razmjena mladih sufinancirana je sredstvima programa Europske unije, Erasmus+. Razmjenu su organizirale udruge Lokalna akcijska grupa „SAVA“, Asociacija „Tavo Europa “, United Societies Of Balkans, Jump in, European Youth Centre Břeclav z.s. i Parcours le Monde – Sud Ouest.

 

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite