Očitovanje na uzorak vode za piće u matičnoj školi OŠ Sveta Nedelja

OŠ Sveta Nedelja uključena je u monitoring Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije (dalje ZJZZ) putem kojeg je Planom monitoringa predviđeno uzimanje uzoraka vode iz slavine u školskoj kuhinji tijekom godine 35 puta, što znači gotovo svaki nastavni tjedan.

Uzorkovanje vode vrši se s jednog mjesta – slavine u kuhinji i obavlja se redovito već nekoliko godina. Od početka 2020.godine uzorkovanje je provedeno 3 puta od čega su dva nalaza bila uredna.
U četvrtak 20.2.2020. škola je od ZJZZ Zagrebačke županije zaprimila ispitno izvješće pod brojem 00306/20 uzetog uzorka vode na slavini sudopera u školskoj kuhinji (uzorak je uzet 17.2.2020.).

U izvješću je utvrđeno da voda analiziranog uzorka nije sukladna zahtjevima članka 5.Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, zbog prisutnosti bakterije Pseudomonas aeruginosa (380 broj/100ml), odnosno da nije za piće.

Prema informacijama iz ZJZZ radi se o bakteriji koja obitava u dijelovima sustava gdje se voda ne troši često, a koja može izazvati probavne tegobe kod osjetljivih osoba.
Odmah po obavijesti i preporuci ZJZZ , škola je poduzela sljedeće mjere:
1. Putem oglasne knjige učenici obaviješteni da ne smiju piti vodu iz slavina u sanitarnim čvorovima
2. Nabavljena veća količina pitke vode u bocama (negazirana Jana)
3. Učenici obaviješteni da im je pitka voda dostupna u kuhinji
4. Iznad svake slavine u objektu škole postavljen natpis „Voda nije za piće“
5. Započeto ispiranje cjelokupnog unutarnjeg razvoda vodovodnih instalacija ispuštanjem vode na svim slavinama ( 23 mjesta)
6. Obavijest dana na školskoj mrežnoj stranici

Napominjemo da se uzorkovanje vode obavljalo redovito i za vrijeme radova na energetskoj obnovi matične škole i da su svi nalazi bili uredni.
Zaključno, u školi se i dalje provode gore navedene mjere, svakodnevno smo u kontaktu sa ZZJZ. Prema posljednjem nalazu količina bakterija pada i sada iznosi oko 50/100ml.
Ukoliko sve dosad provedene mjere neće biti dovoljne, školi je sugerirano da se u vezi eventualne sanacije unutarnje mreže obrati nadležnom ZJZZ i/ili Stručnom povjerenstvu za vodu za ljudsku potrošnju Ministarstva zdravstva.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite