„Bioraznolikost u centru našeg grada“

IZDANJA OGRANKA MATICE HRVATSKE U SVETOJ NEDELJI

Dan 22. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan bioraznolikosti. U cilju očuvanja bioraznolikosti i vizualnog identiteta našeg grada, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u okviru rada Likovnog odjela i uz podršku Grada Svete Nedelje, pripremio je edukativni plakat „Bioraznolikost u centru našeg grada“ i digitalnu izložbu fotografija pod nazivom „Svetonedeljska razglednica“.

Bioraznolikost je pojam koji opisuje bogatstvo prirode – raznolikost životinja, biljaka njihovih staništa i gena. U odnosu sa fizičkim okolišem, ona stvara ekosustave, koji podržavaju žive organizme kao što smo i mi sami. Bez prirodnog svijeta čovjek ne može preživjeti, ali usprkos tome često zaboravlja na tu činjenicu i uzima ga zdravo za gotovo.

Danas kada je ritam života toliko ubrzan, spoj čovjeka s prirodom postao je važniji nego ikada. Mnogi ljudi velik dio svog slobodnog vremena provode jednostavno uživajući u njenoj ljepoti. U prirodi i njenoj bioraznolikosti, inspiraciju, za svoje likovne kolonije, pronalazi i naš Likovni odjel.

Tako možda nismo ni svjesni da se tek 50-tak metara od glavnog gradskog trga prostire livada, za mnoge naizgled samo obična prazna i neiskorištena površina. No, ako malo pažljivije pogledamo, uočit ćemo da u stvarnosti to nije tako. Osluhnemo li malo bolje, otkrit ćemo da uz zvuk automobila i šum vjetra u pozadini, možemo čuti predivan cvrkut ptica. Ako u tu livadu i zakoračimo, iz trave će možda izletjeti fazan ili divlja patka. Kad pogledamo malo bolje, primijetit ćemo da oko raznolikog livadnog cvijeća oblijeću pčele i šareni leptiri. Posred livade proteže se kanal uokviren predivnim žutim perunikama i ako se približimo začut ćemo pljuskanje vode, jer su to upravo žabe poskakale u vodu skrivajući se pred nama. A budemo li imali sreće, možda ugledamo i vjevericu kako juri po obližnjim stablima oraha. Na ovom malom prostoru, svoj dom su pronašle razne ptice, poljski miš, jež, zec i brojne druge životinje i biljke. Nije nemoguće da ovdje ugledamo i srnu koja se spustila iz obližnje šume.

Donedavno je ova livada bila i stanište, u Europi ugrožene, ptičje vrste kosac – Crex crex. Danas je više nema. Ili je možda još uvijek tu? Osluhnite i javite nam ako kojim slučajem čujete Crex crex – (https://www.youtube.com/watch?v=cPDOM6rPYNs)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti, u želji da dočara prirodnu ljepotu našeg grada i podsjeti na važnost očuvanja bioraznolikosti u njemu, naš Likovni odjel je kroz ovu digitalnu izložbu odlučio podijeliti s vama svoj doživljaj ovog mjesta.

https://www.ogranak-mh-svn.hr/index.php/8-razno/231-sveta-nedelja-bioraznolikost-u-centru-grada

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite