E – referendum

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uvodi alat za savjetodavni e-referendum kako bi građane uključili u proces donošenja odluka.

Na ovaj će načine građani imati prilike izraziti svoje mišljenje i sudjelovati u odlukama važnima za razvoj grada – od pitanja infrastrukture do stavaka u proračunu. Prva tema o kojoj će građani moći odlučivati je lokacija izgradnje i uređenja nove tržnice. Ponuđene su dvije lokacije, a na građanima je da izraze svoje mišljenje koja lokacija im više odgovara.

Svi građani će se morati prethodno registrirati da bi mogli glasati na jednostavan način na web stranici: www.ereferendum.grad-svetanedelja.hr. Nakon registracije, službenici Grada će im odobriti registraciju, te će moći pristupiti glasanju.

Glasati mogu svi stanovnici grada Svete Nedelje, međutim u rezultat će se uzimati glasovi smo punoljetnih stanovnika. Također, glasati mogu i zainteresirane osobe koje ne žive u Svetoj Nedelji, a imaju interes vezanu za tu temu (primjerice, zainteresirani investitori na teme vezane za poduzetništvo ili zainteresirani građani drugih JLS-ova na teme turističke infrastrukture). Ti glasovi neće biti uključeni u glavni rezultat, no poslužit će vodstvu Grada da znaju što o određenoj temi misle i ostale zainteresirane skupine izvan područja grada Svete Nedelje.

Svako pitanje na savjetodavnom e-referendumu će trajati određeni vremenski period, a pitanje izgradnje i uređenja nove tržnice će trajati do 13. lipnja 2020. kada će rezultati biti javno vidljivi. Tijekom provođenja e-referenduma, svaki građanin prije isteka roka može promijeniti svoj glas ukoliko se predomislio, ali ne može dva puta glasati s istog registriranog profila. Također, građanima je prilikom glasanja omogućeno i komentiranje kako bi mogli dodatno pojasniti svoj stav.

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje, uvela najbolje softvere za transparentnost čime je postala i najtransparentniji grad, dvije godine za redom je proglašena najboljim gradom za gospodarstvo te je prva u RH uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana. Sveta Nedelja sada ide i korak dalje te prva u Hrvatskoj kroz savjetodavni e-referendum omogućuje građanima da se direktno uključe u odlučivanje o projektima bitnima za razvoj grada.

Digitalizirani Grad u sklopu novog Geografskog informacijskog sustava – GIS ima dostupne sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove grada Svete Nedelje, te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu, a kroz Registar javne nabave dostupan na web stranici Grada, omogućen je potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, čak i one do 20.000 kuna koje nisu predmet javne nabave, a time niti predmet obvezne objave.

Svime navedenim Sveta Nedelja postaje lider u Hrvatskoj po pametnom upravljanju. Osim što su uveli potpunu transparentnost financija i razvili javno ocjenjivanje gradskih djelatnika, te nakon ukidanja prireza i pet drugih lokalnih poreza, Grad Sveta Nedjelja očito ide i korak dalje sa savjetodavnim e-referendumom, a sve u cilju kako bi njihovi građani bili što zadovoljniji u okolini u kojoj žive.

Na to su spremni i građani, koji pristaju na snimanje u svojem domu sve kako bi pokazali kako alat e-referenduma funkcionira u stvarnosti.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite