Saniranje štete na poljoprivrednom zemljištu uzrokovane potresima

Na područjima pogođenim nedavnim potresima, na pojedinim poljoprivrednim površinama došlo do pojave likvefakcije. Radi se, o naglom gubitku čvrstoće rahlih slojeva pijeska zasićenih vodom uslijed djelovanja seizmičkih valova izazvanih potresom. Javlja se kod potresa magnitude 6.0 i više, a posljedice se očituju u tonjenju i naginjanu građevina na likvefiranom zemljištu, pojavi pukotina na površini tla, bočnom razmicanju tla, pojavi klizišta, izbacivanju vode i pijeska i formiranju stožaca pijeska na površini terena, izbacivanju ukopanih instalacija i rezervoara iz tla, rušenju obalnih konstrukcija i drugim pojavama.

Pojednostavljeno, sloj pijeska ispod površine tla i ispod razine podzemne vode se uslijed potresanja tijekom potresa pretvara u tekućinu, a gornji slojevi tla izazivaju pritisak u tom trenutno tekućem sloju. Tekućina pod pritiskom izbija na površinu povlačeći za sobom pijesak i to traje sve dok se ne uspostavi ravnoteža pritiska u vremenskom razdoblju od oko sat vremena nakon nastanaka potresa. Površinski čvršći slojevi tla praktično »zaplivaju« na tekućem sloju i nastupa njihovo pomicanje (bočno širenje) uslijed potresanja.
Ukoliko su ovom pojavom pogođene veće poljoprivredne površine, moguće je da će iste biti potrebno sanirati uklanjanjem sloja pijeska i mulja koji se stvorio na oraničnom sloju.
Saniranje ovakve štete na poljoprivrednom zemljištu je prihvatljivo za financiranje u okviru operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“.
Trenutno je u pripremi je natječaj za 5.2.1 za ruralna područja koja su pogođena potresima u ožujku i prosincu 2020. godine, a predviđeno je i da se pojednostavi postupak i uvjeti prijave na natječaj.

Osnovni uvjeti ovisno o vrsti poljoprivrednog potencijala koji je oštećen/uništen u potresu:
• Uništeni poljoprivredni potencijal (poljoprivredno zemljište, višegodišnji nasadi/bilje, plastenici, staklenici, oprema, poljoprivredna mehanizacija i priključci, gospodarska vozila, poljoprivredne gospodarske zgrade, domaće životinje) koji je zahvaćen prirodnom nepogodom/katastrofom, mora biti evidentiran i potvrđen u bazi podatka o štetama šteta koju vodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva
• Objekt za držanje stoke mora biti upisan u Registar farmi
• Domaće životinje koje su nastradale morale su biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) ili ostale propisane upisnike (pčele u Evidenciji pčelara i pčelinjaka)
• Za površine na kojima je došlo do likvefakcije, analiza tla biti će predviđena kao prihvatljivi trošak, kako bi se otklonila moguća kontaminacija saniranih površina.

 

Predsjednica gradskog povjerenstva

Biserka Delač

Popratni dokumenti

Zahtjev-za-prioritetnu-procjenu-šteta.pdf
Zahtjev za prioritetnu procjenu štetaZahtjev-za-prioritetnu-procjenu-šteta.pdf (127.9 KB)
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite