Ministar zdravstva i gradonačelnik Svete Nedelje zajedno obišli buduću lokaciju Imunološkog zavoda u Brezju

Ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec razgovarali su danas o pripremama za izgradnju Imunološkog zavoda na novoj lokaciji u Brezju. U programu Vlade Republike Hrvatske oživotvorenje Imunološkog zavoda, nekadašnje perjanice u ovom dijelu Europe u proizvodnji cjepiva i protuotrova protiv ugriza zmija ljutica, ima vrlo visoko mjesto među prioritetima. Intenzivan rad timova Imunološkog zavoda i Ministarstva zdravstva na pripremama za preseljenje Imunološkog zavoda sa sadašnje lokacije u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu na novu lokaciju u Brezju u Gradu Sveta Nedelja, gdje bi u sljedećih nekoliko godina trebali niknuti novi proizvodni pogoni, odredili su i prve konkretnije korake. U narednom periodu će u Brezju biti izgrađen pogon za proizvodnju zmijskog protuotrova kojeg sada Hrvatska kao turistička zemlja mora uvozit za svoje potrebe, a već su uspostavljeni kontakti s inozemnim partnerima za prodaju antitoksina i na stranim tržištima.

„Drago mi je da smo gradonačelnik i ja u razgovorima potvrdili važnost realizacije ovog projekta od iznimnog značaja za zdravstveni sustav naše zemlje, ali i od velikog interesa lokalne zajednice koja će, uz postojeće gospodarske subjekte, dobiti još jednu tvornicu visokovrijednih proizvoda i izvore prihoda grada u intenzivnom razvoju“, – rekao je poslije susreta ministar zdravstva Vili Beroš i naglasio da ga, kao ministra i člana Vlade ohrabruje ovakva učinkovita suradnja središnje vlasti i lokalne samouprave u policentričnom razvoju hrvatskih krajeva. Time se, ističe, ostvaruju planovi o otvaranju novih radnih mjesta, ulaganja u profitabilne i visokoakumulativne djelatnosti čiji proizvodi mogu biti konkurentni na svjetskim tržištima, a nije zanemariv i doprinos domaćoj znanosti i istraživačkom radu koji će se, poslije niza godina zaostajanja, opet koncentrirati u Imunološkom zavodu.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec istaknuo je kako mu je izuzetno drago da su danas ovdje s nama ministar zdravstva gospodin Beroš i ravnatelj Imunološkog zavoda gospodin Čardžić, ali i sve stručne službe i suradnici, koje će omogućit da se ova investicija provede upravo ovdje u Brezju. „Moja majka je radni vijek provela u zdravstvu te sam iz prve ruke oduvijek bio upoznat s vrhunskom kvalitetom proizvoda koju je nekoć plasirao Imunološki zavod, a što danas više nije slučaj zbog pogrešnog upravljanja. Ovo nije kritika, već poziv na bolju i jaču suradnju kako bi se obnovio njegov rad. Rad Imunološkog zavoda trebao bi se bazirati na dobrom razvoju, na istraživanju, distribuciji i prodaji njegovih proizvoda, a kroz javno privatno partnerstvo koje predstavlja zdrav način upravljanja. Smatram kako je to jedini pravi način i  izbor kojim bi Imunološki zavod  bio u skladu s konkurencijom sada već na svjetskoj razini“, – naglasio je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Poslije razgovora u Gradskoj upravi, zajednički su sa suradnicima posjetili buduću lokaciju gdje ih je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić upoznao s projektom nove tvornice, posebno s planovima za izgradnju pogona za proizvodnju zmijskog protuotrova u Brezju koja bi već za sljedeću turističku sezonu osigurala prve količine. U Brezju su, na zemljištu koje je u vlasništvu Imunološkog zavoda, smješteni konji, ovce i zmije koji već godinama čekaju da ponovno krene proizvodnja antitoksina.

„Godinama se pričalo o revitalizaciji Imunološkog zavoda, rađeni su planovi, ali nije se pomaknulo od početka. Sada istodobno guramo na više kolosijeka, od izrade projektne dokumentacije, prikupljanja ponuda za montažnu zgradu i potrebnu opremu buduće tvornice zmijskog protuotrova, do kontakata s potencijalnim strateškim partnerima iz svijeta i zainteresiranim investitorima“, – kaže ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

 

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite