Održana Ministarska konferencija o provedbi europskog jamstva za djecu

Eurochild je 4. ožujka 2022. sudjelovao na Ministarskoj konferenciji o provedbi europskog jamstva za djecu, koju je organiziralo francusko predsjedanje Vijećem Europske unije u Parizu.

Djeca, organizacije civilnog društva, predstavnici europskih institucija i ministri s mandatom za djecu iz cijele EU okupili su se u Parizu kako bi razgovarali o provedbi Europskog jamstva za djecu.

Francuski državni tajnik za djecu i obitelj, gospodin Adrien Taquet, označio je početak konferencije, pročitavši Deklaraciju o situaciji u Ukrajini u ime europskih ministara s mandatom za djecu. Uslijedio je odgovor UNICEF-a i Marie-Louise Coleiro Preca, predsjednice Eurochilda te jednoglasna osuda invazije Ukrajine.

Štoviše, ministri su iskoristili ovu priliku kako bi razgovarali o aktivnostima koje njihove zemlje pokreću za potporu djeci i obiteljima koje bježe od sukoba u Ukrajini. Te su se mjere kretale od odgovora na neposredne potrebe kao što su osiguravanje hrane, odjeće, lijekova i smještaja do dodatnih inicijativa kao što su besplatne željezničke karte za izbjeglice, smještaj u školu s osobljem koje podučava na ukrajinskom i registracije rođenja novorođenčadi koja su morala pobjeći prije nego što su bila registrirano u Ukrajini.

“Sudjelovanje djece nije trošak, to je investicija”, dodao je Renato Cursi, izvršni tajnik u Don Bosco Internationalu i doista su djeca imala važnu ulogu tijekom konferencije.

Tijekom cijelog događaja djeca su imala priliku postaviti svoja pitanja ministrima ili predstavnicima iz najmanje 24 države članice i podijeliti ono što smatraju da bi trebalo biti uključeno u nacionalne akcijske planove o jamstvu za djecu: besplatno, uključivo i dostupno obrazovanje, topli obrok svaki dan, nacionalna dokumentacija kao što su osobne iskaznice i dom za život – ne hotel.

Djeca su punopravni akteri civilnog društva – njihov glas se također treba čuti i, što je još važnije, slušati“ – Adrian Taquet, državni tajnik za djecu i obitelji, u ime francuskog predsjedništva Vijećem Europske unije

Djeca su istaknula potrebu da se u nacionalne akcijske planove uključe mjere za potporu njihovom mentalnom zdravlju, a najmanje tri zemlje – Bugarska, Portugal i Švedska – navele su da planiraju uključiti inicijative podrške mentalnom zdravlju u svoje nacionalne akcijske planove za jamstvo djece.

Osim toga, pokazalo se da će vlade Austrije, Bugarske, Cipra, Češke, Finske, Grčke, Mađarske, Luksemburga, Portugala i Slovačke dati prioritet ranom djetinjstvu u svojim nacionalnim akcijskim planovima.

Martina Stepankova, zamjenica češkog ministra za rad i socijalna pitanja, zaključila je konferenciju s ohrabrujućom porukom za djecu i branitelje dječjih prava diljem Europe. Rekla je da je Jamstvo za djecu prioritet za aktualno predsjedanje Vijećem Europske unije – Francuska, Češka i Švedska – te da se planira još jedna konferencija o provedbi Jamstva za djecu u Češkoj u srpnju 2022. godine.

“Djeca imaju glas. Samo mi odrasli ih ne slušamo. Oni znaju što im treba i mogu nam reći.”

– Martina Stepankova, zamjenica ministra za rad i socijalna pitanja, Češka

Popratni dokumenti

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite