Održana vježba Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje

Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje danas je održao vježbu pod nazivom „Vježba sustava Civilne zaštite Sveta Nedelja 2022.“ na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. Tema vježbe bila je evakuacija zaposlenika Grada Svete Nedelje, evakuacija stanovništva na Trgu Ante Starčevića, protueksplozijsko djelovanje, zbrinjavanje unesrećenih osoba, spašavanje unesrećenih osoba i potraga za nestalim osobama. Sudionici vježbe bili su Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje, Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje (DVD Sveta Nedelja, DVD Strmec, DVD Kerestinec, DVD Rakitje), HGSS stanica Samobor, Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Stupnika i Svete Nedelje, Policijska postaja Samobor, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Područni ured Civilne zaštite Zagreb, Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Županijski centar 112.

Cilj vježbe bio je utvrditi operativnu spremnost, opremljenost i stručnu osposobljenost svih djelatnika žurnih službi, te stožerno upravljanje vježbom i na taj način postići podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga iz sustava civilne zaštite.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak po završetku vježbe održao je postrojavanje pripadnika i sudionika te im tom prilikom zahvalio na odličnom provođenju vježbe, ali i na suradnji tijekom redovnog rada Stožera. „Današnja vježba protekla je u najboljem redu i bez pogrešaka. Ponosan sam da su sve službe zadaće iz svog djelokruga rada odradile besprijekorno, jer upravo je to pokazatelj spremnosti i u realnim situacijama.  Hvala svim žurnim službama na odazivu, ali i na općenitoj suradnji i potpori koju pružaju redovnom radu Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje“ istaknuo je načelnik stožera i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak. Uz načelnika Gabrijela Deaka i predstavnike žurnih službi, vježbi je nazočio i gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec.

Vlado Novak iz HGSS-a podružnice Sveta Nedelja istaknuo je kako su u vježbi sudjelovali u uspješnoj akciji potrage za nestalom osobom prilikom koje su koristili terenska vozila i potražnog psa. Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Samobor Anica Francetić Kufrin naglasila je kako su dio operativnih snaga sustava civilne zaštite i aktivno sudjeluju u svim vježbama, te su pokazali što znaju kako bi se sugrađani osjećali sigurno i zaštićeno u bilo kakvim nepredvidivim situacijama.

Vježba je simulirala dolazak osobnog vozila na Trg Ante Starčevića u Svetoj Nedelji koji se pri tome zabija u zgradu Grada Svete Nedelje odnosno u sjeverni dio uz dizalo. Uslijed udara u zgradu, na vozilu je došlo do požara koji prijeti širenjem na zgradu, a unutar okna dizala dim se vertikalno širo i ulazio unutar prostorija zgrade. Voditelj evakuacije Grada Svete Nedelje naredio je evakuaciju zaposlenika te pozvao vatrogasce. Vatrogasci dolaskom na mjesto intervencije započinju gasiti požar na vozilu i prilikom gašenja uočavaju nepoznatu sumnjivu napravu nalik bombi i zaustavljaju gašenje požara. Zbog opasnosti od eksplozive naprave, obavješten je MUP PP Samobor i Ravnateljstvo Civilne zaštite Republike Hrvatske, te su na teren pozvani  GD Crveni križ Samobor, HGSS stanica Samobor, HMP Zagrebačke županije kojima je određeno postavljanje izdvojenog zapovjednog mjesta na trgu. Djelatnici MUP-a zaduženi za protueksplozijsko djelovanje otklonili su eksplozivnu napravu iz vozila, a Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Zagreb sa specijalnim vozilom za gašenje požara u kemijskoj industriji MVF-5, dislocirala je opasno vozilo u sigurnu zonu. Nakon obavljene evakuacije djelatnika, voditelj evakuacije zaključio je da se na prihvatnom mjestu i nisu pojavile dvije osobe. Jedna od nestalih osoba je uočena kako odlazi Ulicom V.Nazora u smjeru Svetonedeljskog Brega, a druga osoba nije izašla iz zgrade. GD Crvenog Križa obavilo je trijažu evakuiranih osoba u postavljenom šatoru na Trgu Ante Starčevića (ispred Hrvatske Pošte), a ekipa HGSS-a je bila upućena u potragu za nestalom osobom. Vatrogasci su se nakon uklanjanja vozila u sigurnu zonu upućuju u zgradu radi potrage za nestalom osobom i odimnjavanjem prostorija unutar zgrade. Nalaskom nestale osobe u zgradi, osoba je spašena preko prozora kuhinje i predana HMP na zbrinjavanje.

Galerija slika

Prikažite cijelu galeriju
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite