Završen EU projekt “Hiža Crvenog križa” i početak novog europskog projekta “Nisi sam – faza III”

Završetak EU projekta “Hiža Crvenog križa” i početak novog, također europskog projekta, “Nisi sam – faza III”, predstavnici samoborskog Crvenog križa i njihovih partnera na tim projektima, predstavili su danas na konferenciji za medije u prostorijama Društva u Ulici Ilirskog pokreta.

Projekt “Hiže” započeo je 9. studenog 2020. godine i danas je, uz niz pandemijskih poteškoća i nedoumica u tom razdoblju, ipak uspješno priveden kraju – rekla je ukratko, osvrćući se na sve provedene aktivnosti, ravnateljica gradskog Crvenog križa Anica Francetić Kufrin.

U sklopu projekta provedeno je 305 potpuno besplatnih aktivnosti organiziranja slobodnog vremena za ukupno 823 krajnja korisnika, organizirane su po 72 radionice nordijskog hodanja, kulinarstva, ručnog rada, po 18 radionica na temu kriznih situacija i zdravstva, održana je i 21 humanitarna volonterska akcija sa 110 volontera, a 670 sati provedeno je u društveno korisnim radovima. Jedan od plodova projekta, koji je bio namijenjen svim uzrastima, porast je članstva u Klubu mladih i Klubu umirovljenika samoborskog Crvenog križa.

-Projekt je bio vrijedan nešto manje od 2 milijuna kuna, a financiran je s 85 posto iz europskog socijalnog fonda te s 15 posto iz državnog proračuna – naglasila je Anica Francetić Kufrin dodajući da ga ne bi bilo bez troje uposlenih na projektu kao ni bez partnera, gradova Samobora i Svete Nedelje te Općine Stupnik, Centra za socijalnu skrb i udruga Zajedno, Etno-fletno i Sindikata umirovljenika. -Svi oni – rekla je ravnateljica Crvenog križa – pripomogli su ostvarenju projektnih ciljeva, a to su formiranje Društvenog centra, koji je prava vrijednost ovog projekta te promicanje volonterstva, solidarnosti, zdravog načina života i socijalne uključenosti.

Svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu iskazali su i ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Samoboru Sanja Helfrih te predsjednice dviju udruga, Etno-fletno i Sindikata umirovljenika, Marija Lindić i Vlatka Novosel. Posebno su istaknule radionice koje su potkanule njihove brojne članove da na njima svoja znanja prenesu mlađima, a s druge strane i sami od njih steknu neka nova.

“Nisi sam – faza III” već je poznati projekt u kojemu su s jedne strane teže upošljive skupine žena, a s druge strane staračka ili samačka domaćinstva koja trebaju pomoć u kući, podizanje kvalitete života i uključenju u zajednicu. Njime se, ustvari, prevenira institucionalizacija i primjenjuje individualni pristup svakom korisniku.

-No, projekt je sve manje popraćen europskim novcem, a u fazi III to je nešto manje od 500 tisuća kuna. Trajanje projekta je šest mjeseci. Obuhvatit će zapošljavanje 10 gerontodomaćica, koje će se skrbiti o 100-tinjak korisnika s područja Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Potrebe su, nažalost, i veće, pa je na listi čekanja oko 230 ljudi u potrebi za ovakvim vidom pomoći – navela je Anica Francetić Kufrin zaključujući kako je Europska unija, sufinancirajući projekt, potaknula državna, područna i lokalna tijela da ga u budućnosti održe.

Da to ne bi trebao biti problem potvrdili su na press-konferenciji zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić i zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika Gabrijel Deak.

Petar Burić je naveo da bi udruga koje djeluju poput Crvenog križa trebalo biti više. -Vi ste najbolji primjer kako doći do europskog novca i zato ćete uvijek moći računati i na našu potporu – rekao je Burić – zaključivši da se u aktivnostima koje provodi Crveni križ pronalaze mnogi naši sugrađani.

Dogradonačelnik Deak je zahvalio svim dosadašnjim gerontomaćicama podsjetivši da kao nacija starimo i da će potreba za ovakvim oblicima pomoći biti sve više. -Naći ćemo načina da i bez pomoći Europske unije nastavimo s provedbom ovako vrijednih aktivnosti – rekao je Gabrijel Deak.

-Iz osobnog iskustva znam da nije lako doći do europskog novca – rekla je predstavnica Općine Stupnik Sanina Jambrek vjerujući da će biti još provedbenih faza ovog projekta.

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite