Otvorena Knjižnica Mihaela Šiloboda

Dana 23. prosinca 2022. godine s početkom u 17,00 sati gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak, voditeljica Matične knjižnične službe za Zagrebačku županiju Ivančica Đukec Kero i Romana Semenić, nekadašnja vijećnica Grada Svete Nedelje otvorili su Knjižnicu Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji.

Knjižnica Mihaela Šiloboda osnovana je odlukom Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje te s današnjim danom upisana u sudski registar. Knjižnica u svome nazivu nosi ime jednog od naših najpoznatijih sugrađana – Mihaela Šiloboda, koji je kao dugogodišnji svetonedeljski župnik, zadužio ovaj grad svojim velikim djelom. Mihael Šilobod, hrvatski matematičar, glazbeni teoretičar i svećenik, svojim djelima Aritmetika Horvatszka i Fundamentum cantus gregoriani, seu choralis, dao je nemjerljiv doprinos hrvatskoj znanosti i kulturi. Pretisci navedenih djela, zametak su ove nove knjižnice i prve od oko 20.000 knjiga koje će biti dostupne njenim korisnicima.

Prostorna organizacija knjižnice je podijeljena na dvije zone,prizemlje i kat. Prizemlje čini dječji odjel i čitaonica, dok je u aneksu smještena dvorana koja se može zasebno koristiti.

Na katu je organiziran slobodni pristup knjigama, a organizirat će se i nekoliko grupa za čitanje.

Postojeća zgrada u kojoj se prije nalazila pošta sanirala se i sačuvala u potpunosti. Vanjskoj fasadi vratila se izvorna boja koja je bila u prvoj polovici 19. stoljeća. Restitucija prvobitnog pročeljnog sloja se izvršila prema rezultatima provedenog konzervatora Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Ravnatelj knjižnice Robert Maračić, uvodno je naveo kako je tijekom prošlosti našega grada bilo nekoliko pokušaja osnivanja knjižnice i čitaonice, međutim bili su kratkoga vijeka. Istakao je kako je nova knjižnica složeni sustav, koji je sad postavljen na čvrste temelje i ostati će trajno na korist gradu i njegovim stanovnicima. Također, naglasio je i da posao izgradnje knjižnice njenim otvorenjem ne završava, jer je knjižnica živi organizam koji se neprestano razvija kroz interakciju s njenim korisnicima.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec pozdravio je prisutne te se zahvalio Ministarstvu kulture i medija na ugodnoj i kvalitetnoj suradnji i naveo kako je ovo jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Svetoj Nedelji. Dok nije bio politički aktivan, knjižnicu je zamišljao na drugom katu zgrade Gradske uprave Svete Nedelje, a nekadašnja gradska vijećnica Romana Semenić jednom prigodom istaknula je kako bi se knjižnica mogla otvoriti u ,,staroj pošti”. Ideja mu se uistinu svidjela, navodi. Sveta Nedelja kao grad srednje veličine uz gospodarski, ima veliki kulturni i sportski potencijal. Zahvalio se svima koji su doprinijeli otvorenju knjižnice, a posebice ravnatelju g. Robertu Maračiću i marljivim knjižničarkama Ani Štefanec i Dubravki Vida. ,,Svakom gradu je potrebna gradska knjižnica. Naša knjižnica namijenjena je za sve uzraste, a posebice za naše mlade. Vrlo je važno zbližavanje djeteta s knjigom.” Na kraju svog govora čestitao je svima Božić i pozvao sugrađane da posjete Knjižnicu Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija, Ivica Poljičak pozdravio je prisutne te u ozračju nadolazećih blagdana zahvalio se svima koji su doprinijeli otvorenju knjižnice, gradonačelniku i njegovim suradnicima koji su u rekordnom vremenu poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi Sveta Nedelja otvorila knjižnicu. Naveo je i kako se nada da sugrađani neće doći samo posuditi knjigu, već da će se radit o živom susretu zajednice. Na kraju govora, čestitao je prisutnima te zaželio čestit i blagoslovljen Božić.

Ivančica Đukec Kero, voditeljica Matične knjižnične službe za Zagrebačke županije istaknula je kako je ova knjižnica rezultat jedne izuzetno dobre suradnje i međusobnog uvažavanja. ,,Knjižnice više nisu mjesto gdje samo posuđujete knjige, knjižnice su mjesto susreta, igre, druženja i učenja. Postaju dnevni boravci gradova, općina i naselja. Od danas u vašem gradu imate knjižnicu te vam od srca čestitam”.

Učenici Osnovne Škole Sveta Nedelja izveli su nekoliko prigodnih tekstova: Tena Herak pročitala je tekst koji govori zašto je važno učiti, Fran Delišimunović krasnoslovio je pjesmu ,,Tama je svud” Dragutina Domjanića, a na kraju je Mia Horvat pročitala ulomak iz ,,Zlatarevog zlata” Augusta Šenoe.

Zagrebački tamburaški kvartet izveo je Fuga y misterio, Astora Piazzolle i Pirate s Kariba Hansa Zimmmera.

 

Galerija slika

Prikažite cijelu galeriju
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite