Delegacija Grada Svete Nedelje u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ posjetila Island

U sklopu provedbe projekta „Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje“ koji je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”, provedena je aktivnosti studijskog putovanja na Island u sklopu koje je delegacija Grada Svete Nedelje predvođena zamjenikom gradonačelnika Gabrijelom Deakom, pročelnicom nadležnog upravnog odjela Robertom Ciglar, direktorom trgovačkog društva SVENKOM Daliborom Jakopcem, voditeljicom projekta gđom Martinom Fabijan, tehničkim managerom projekta Ivanom Abramovićem te predstavnikom projektnog partnera EKOPLODOVI d.o.o. iz Svete Nedelje gospodinom Leonom Popovićem boravila na Islandu, kod projektnih partnera jedne od zemalja donatora, islandske tvrtke EFLA hf.

Grad Sveta Nedelja upravo provodi projekt izrade tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne energije u vrijednosti 372.006,43 € od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 316.205,47 € (85%), a s obzirom da je Island svjetski lider u korištenju geotermalne energije za partnera je odabrana islandska tvrtka EFLA koja je pripremila iznimno korisna predavanja i prezentacije.

Osim obilaska gejzira i prirodnih fenomena kojima Island obiluje, a posljedica su položaja otoka na kojem se razdvajaju dvije tektonske ploče, Euroazijska i Sjevernoamerička, kao i potresa i vulkanskih erupcija, održani su sastanci u sjedištu EFLE na kojima su članovi projektnog tima dobili odgovore na pitanja s kojima se susreću vezano za izradu dokumentacije koja prethodi samom bušenju.

Delegacija je posjetila i termoelektranu Hellisheidarvirkjun koja se nalazi na vulkanu Hengill. Energijom opslužuje Reykjavik i najveća je elektrana bilo koje vrste na Islandu, a svojom instaliranom snagom od 400 MW toplinske i 303 MW električne energije jedna je od najvećih i na svijetu. U blizini termoelektrane smješteno je i postrojenje za izravno hvatanje iz zraka ugljičnog dioksida koji se nakon hvatanja trajno ubrizgava u podzemlje i mineralizira. Postrojenje svake godine trajno pohrani do 4000 tona ugljičnog dioksida.

Kako bi dobili uvid u primjere iskorištavanja geotermalne energije u poljoprivredi organiziran je obilazak plastenika i staklenika Friðheimar Tomato Farm. Farma koristi geotermalnu energiju za grijanje plastenika i proizvodnju električne energije potrebne za umjetna svjetla i sustav kontrole klime za uzgoj rajčica i krastavaca tijekom cijele godine. Unutar samog plastenika nalazi se restoran u kojem sjedite okruženi rajčicama. Površine pod plastenicima pokrivaju 120 hektara, a godišnje ih posjeti 270 tisuća turista. Slična ili ista tehnologija primjenjiva je i na staklenike koji su smješteni ili se planiraju u Gradu Sveta Nedelja.

Posječen je i Sundhöllin najstariji javni bazen za plivanje u Reykjaviku koji je otvoren 1937. godine, a koji za grijanje i pripremu tople vode koristi geotermalnu energiju. Kompleks bazena prostire se na 2700 m2 te se sastoji od bazena za plivanje, dječjeg bazena, vrućih kupki, saune, skakaonice i fitnes sadržaja.

Geotermalni izvori su budućnost zelene energije i budućnost gospodarskog razvoja Hrvatske, a Grad Sveta Nedelja je jedan od gradova koji je prepoznao ogroman geotermalni potencijal. Razmjena iskustava s inženjerima specijaliziranim za razvoj geotermala svakako će doprinijeti istraživanju geotermalne vode na području Grada Svete Nedelje.

Više o bespovratnim sredstvima možete pronaći na web stranicama.

https://eeagrants.hr/programi/energija-i-klimatske-promjene/

https://eeagrants.org/

Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu

Projekt „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Održiv razvoj i zaštita okoliša ciljevi su projekta nakon konačne implementacije projekata koji slijede bušenje bušotine i dobivanje eksploatacijskog polja, smanjit će se emisija CO2 te će se koristiti energija koja je neovisna o vremenskim prilikama i cijeni energenata.

Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Svete Nedelje te Projektnih partnera EKOPLODOVI d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Popratni dokumenti

Galerija slika

Prikažite cijelu galeriju
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite