Svečani prijem vatrogasaca

Grad Sveta Nedelja svake godine prigodno obilježava Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, službenim prijemom predstavnika Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec uvijek naglašava važnost vatrogasnog poziva, kao i hrabrost i nesebičnost vatrogasaca u ključnim trenucima, što je istaknuo i ovom prigodom: „Zahvalni smo našim vatrogascima na svemu što rade, ne samo tijekom redovnih intervencija, već i u izvanrednim prilikama, poput ove koju danas obilježavamo. Grad Sveta Nedelja svakako je potpora radu našeg vatrogasnog društva u svakoj prilici.“

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje Ivan Štimac, istaknuo je odlične rezultate rada u protekloj godini: „Osvrnuo bih se na proteklu godinu u kojoj smo odradili 800 vatrogasnih događaja, gotovo 500 vatrogasnih intervencija i 300 operativnih aktivnosti poput  prijevoza vode i osiguravanja manifestacija i intervencija u slučajevima nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ove godine imali smo i rekordni vodostaj, unatoč kojem smo uspješno uspjeli izbjeći materijalnu štetu uz pomoć naših sugrađana i udruga. Sve smo to uspjeli odraditi uspješno i na vrhunskoj razini, zbog čega bi čestitao i svojim kolegama. Vrijedi napomenuti i kako ćemo ove godine dobiti novo veliko vozilo koje će nam olakšati posao u budućnosti.“

 Priznanje za najboljeg vatrogasca ove je godine otišlo u ruke čak osmorice svetonedeljskih heroja, čiji je nesebični čin spasio ljudski život. Oni su Marko Matijević, Ivan Hus, Karlo Petravić, Jurica Grbavec, Domagoj Lenard, Mihael Petričko, Lovro Petravić i Mihael Petravić, tim Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja iz DVD-a Strmec i DVD-a Rakitje. Vraćajući se nakon obavljene službene dužnosti protupožarnog osiguranja WRC Croatia Rally 2023. u travnju prošle godine, oni su u mjestu Smerovišće na putu uz cestu zatekli osobu u upitnom zdravstvenom stanju. Odmah su se zaustavili kako bi pritekli u pomoć, a nakon provjere životnih funkcija ustanovili su da osoba nema puls i ne diše. Započeli su s reanimacijom pomoću automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), te su se u jako kratkom roku organizirali u izmjeni masaže srca, pozivanju hitne medicinske pomoći i policije te udaljavanju prolaznika od mjesta reanimacije. U svojim su naporima ustrajali sve do dolaska hitne medicinske pomoći koja je unesrećenu osobu živu preuzela i odvezla u bolnicu. Ispostavilo se da je riječ o državljaninu Mađarske koji je pretrpio srčani udar, a koji se nakon oporavka u Hrvatskoj uspješno vratio u svoju domovinu.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje Ivica Petravić zahvalio se gradonačelniku Zurovcu na prijemu i s ponosom osvrnuo na hrabri čin svojih kolega: „Hvala Gradu Svetoj Nedelji što nas je ugostio kako bi uveličao naš dan. Godina iza nas nije bila laka, ali htio bih se zahvaliti gradonačelniku Zurovcu koji uvijek prati naš rad, ali i potrebe našeg društva i podrška je u našem svakodnevnom radu. Čestitao bi i kolegama kojima danas odajemo počast na izvrsnoj reakciji u situaciji u kojoj su se našli.“

 Jurica Grbavec, jedan od osmorice nagrađenih vatrogasaca, zapovjednik DVD-a Rakitje, zahvalio se na uručenom priznanju uz mnogo emocija: „Ne postoji bolji osjećaj od onoga kada znaš da si nekome spasio život. Izmjenjuju se ponos, sreća i kolegijalnost prije svega, jer smo u svakom trenutku vjerovali jedni drugima. U djeliću sekunde smo se svi rasporedili i odradili što je bilo potrebno.“

Operativni vatrogasci i pripadnici mladeži Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje svake godine prolaze tečaj pružanja prve pomoći i upotrebe AVD-a, kako bi bili spremni za ovakve situacije. Osim pravodobne reakcije vatrogasaca, ključan je svakako bio i defibrilator kojeg su imali u svom vozilu, a koji nije standardni dio vatrogasne opreme. Grad Sveta Nedelja nabavio je nekoliko ovakvih uređaja u suradnji  s Gradskim društvom Crvenog križa Samobor, a Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje trenutno posjeduje tri takva defibrilatora.

Tijekom travnja ove godine isti su defibrilatori uručeni i svetonedeljskim nogometnim klubovima NK Bestovje, GNK Tigar Sveta Nedelja, NK Novaki, NK Top Kerestinec i NK Sava Strmec, uz nadu da će potreba za njima biti što manja.

Povodom dana sv. Florijana u subotu, 04. svibnja 2024. godine u 16:30 ispred DVD-a Sveta Nedelja (Svetonedeljska cesta 19, 10431 Sveta Nedelja) održat će se postrojavanje vatrogasaca i vatrogasnih vozila nakon čega će u 17:00 sati uslijediti sveta misa u kapelici Sv. Roka u Svetoj Nedelji.

 

Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

  • {{item.name}}

Veličina slova

  • Aa
Zatvorite