Započela proslava Dana grada Svete Nedelje

Dan Grada Svete Nedelje obilježen je danas svečanom sjednicom Gradskog vijeća kojoj je prisustvovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Grad Sveta Nedelja dobio je status grada 2006. godine, te je tako danas najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji. Proslava Dana Grada Svete Nedelje veže se uz blagdan Presvetog Trojstva, pa je tako danas 24. svibnja 2024. godine održavana svečana sjednica Gradskog vijeća. Sjednici je prisustvovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je tom prigodom naglasio kako je Grad Sveta Nedelja izrastao u jedan od najuspješnijih. „Izrasli ste u uređen grad koji može biti primjer ostalima. Po svim sadržajima koje imate i nudite s punim pravom možete reći da ovdje imate sve. A isto je ostvareno zbog mlade i tehnički dobro posložene vlasti zbog koje ovaj grad iz godine u godinu raste. Nastavite skupljati iskustvo, učite na dobrim primjerima, iskorištavajte EU fondove i budite još bolji“, poručio je predsjednik Milanović. Uz njega sjednici je nazičio i bivši predjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. U proteklih 7 godina iz fondova Europske unije Grad Sveta Nedelja povukao je 29 milijuna eura.

Iako najmlađi,  Grad Sveta Nedelja je jedan od najuspješnijih gradova poglavito po pitanju poduzetništva i kvalitete života. Potvrda tome je i stalni rast broja stanovnika i broja tvrtki koje za svoje poslovanje zbog brojnih pogodnosti odabiru baš Svetu Nedelju. „Ponosan sam što već drugi mandat zajedno možemo raditi na prosperitetu našeg grada. U prethodnom razdoblju ostvarili smo mnogobrojne uspjehe i postigli značajne rezultate, značajan iskorak u razvoju infrastrukture uz poseban naglasak na kapitalne projekte“, rekao je   gradonačelnik Dario Zurovec. Najavio je kako su pred njima mnogi ciljevi koji će osigurati još perspektivniju budućnost za sve generacije. „Od nove Vlade očekujem bolju komunikaciju i suradnju sa svim državnim tijelima, a u korist kvalitete života naših sugrađana i razvoja infrastrukturnih projekata.“

Turistički razvoj Svete Nedelje u porastu je svake godine, a u 2023. godini zabilježen je dolazak od 25 i pol tisuća stranih i domaćih turista odnosno ostvareno preko 42 tisuće noćenja. „Grad Sveta Nedelja je priča o uspjehu i zato smo prijateljski gradovi koji uče jedni od drugih. Zajednički ostvarujemo ono što smo obećali, omogućujemo našim sugrađanima dobar i ugodan život, a djeci sretnu i bolju budućnost“, Istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

U proteklih 7 godina izvedeno je 18 kilometara pješačkih staza, 8 kilometara biciklističkih staza, 10 kilometara fekalne kanalizacije, 4 kilometra vodovoda, te 16 kilometara novog asfaltnog kolnika. U tijeku je dogradnja Dječjeg vrtića Novaki vrijedna 2,3 milijuna eura, a Osnovna škola Strmec je dobila novi objekt s novom opremom sveukupne vrijednosti investicije od 6,6 mil. eura. „Grad Sveta Nedelja razvija se u pravom smjeru, a Zagrebačka županija i dalje će pratiti taj razvoj i podupirati ga. Nastavit ćemo s ulaganjima u infrastrukturu, od cestovne do ulaganja u školstvo i obrazovanje kako bi se zajednički razvijali za bolju budućnost“, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Prostornim i urbanističkim planovima uređene se 4 radne zone koje broje gotovo 1000 poduzetnika, a svakako je potrebno istaknuti impozantan kampus Rimac u Kerestincu čija je izgradnja pri samom završetku. Brojne poduzetnike privlače pozitivna poduzetnička klima i porezna rasterećenja koja smo proveli. Ukinut je prirez, porez na potrošnju, naknada za taksi dozvole, komunalna naknada za kampove i hotele, porez na korištenje javnih površina, smanjen porez na dohodak.

Predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak zahvalio je svim vijećnicima na transparentnom i odgovornom radu u protekloj godini te naglasio: „Važno je okrenuti se budućnosti. Pred nama su novi izazovi i prilike, a zajedničkim snagama nastavljamo voditi naš grad i težiti tome da bude još kvalitetniji i ugodniji za život.“

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo rekao je kako Sveta Nedelja ima jasnu viziju razvoja s posebnim naglaskom na gospodarstvo. U tome im je poželio puno uspjeha, uz razvoj ostalih karika poput društvenog, kulturnog, školskog i infrastrukturnog iz čijih primjera svi gradovi mogu puno učiti.

Dodijelila su se javna priznanja Grada:

 • počasnim građaninom Grada Svete Nedelje proglašen je Velimir Zajec iz Draganića zbog promicanja ugleda Grada,
 • nagrada Grada za životno djelo dodijeljena je Petru Horvatu iz Bestovja za cjelovito djelo koje je ostvario tijekom svog radnog i životnog vijeka u području kulture i sporta na području Grada,
 • nagrada Grada za dostignuća i doprinos u društvenom i kulturnom životu dodijeljena je Miroslavu Milonjiću iz Žitarke,
 • nagrada Grada za dostignuća i doprinos u društvenom životu dodijeljena je Zlati Mužinić sa Svetonedeljskog Brega koja ima 102. godine,
 • nagrada Grada za dostignuća i doprinos u društvenom životu i promicanju vatrogastva dodijeljena je Branku Čerkezu iz Kerestinca.

U sklopu obilježavanja Dana grada večeras će se održati smotra povijesnih postrojbi Hrvatske vojske na jezeru Kipišće te nakon smotre veliki besplatni koncert Miroslava Škore. Subota je rezervirana za bogat zabavni program za sve uzraste, a u nedjelju će se održati središnje misno slavlje u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca te 1. Međunarodni dječji glazbeni festival El Ritmo u OŠ Vladimir Deščak.

Galerija slika

Prikažite cijelu galeriju
Navigacija
Pretraga
Prilagođeni mod
Na vrh
Postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
Napredne postavke kolačića Web stranice grada Sveta Nedelja koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, te kako bi mogli obavještavati korisnike o aktivnostima grada Sveta Nedelja i povezane službe grada Sveta Nedelja kroz ciljano oglašavanje.
 • Osnovni kolačići
 • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama grada Sveta Nedelja (Google Analytics)
 • Analitika
 • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
 • Oglašavanje
 • Kolačići za izgradnju aninomiziranih retargeting lista u oglašivačkim platformama sustava Facebook i Google AdWords u svrhu kvalitetnijeg informiranja stanovništva o događanjima na području grada. Grada Sveta Nedelja ne dijeli svoje liste s trećim osobama, izuzev službi unutar grada Svete Nedelje (npr. Turistička zajednica).
 • Društvene mreže
 • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama grada Sveta Nedelja

Pomoć s osobama s invaliditetom

Paleta boja

 • {{item.name}}

Veličina slova

 • Aa
Zatvorite