Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dana 23. ožujka 2020. godine Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Zabrana se ne odnosi na:

a)promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,

b)dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,

c)izvješćivanje javnosti,

d)stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrbi

e)iz vitalnih obiteljski razloga,poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrebština,

f)putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,

g)žurne i operativne službe koje sudjeluju od sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjerevaju i potpisuju:

za okolnosti pod a), b), c), f) i g) odgovorne osobe u pravnoj osobi

za okolnosti pod d) izabrani liječnik obiteljske medicine

za okolnosti pod e) nadležni stožer civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje izdaje propusnice za odlazak i povratak s mjesta prebivališta iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrebština. Za izdavanje propusnice potrebno je poslati zahtjev na e-mail adresu email hidden; JavaScript is required ili najaviti se telefonski na brojeve 099/8517-960 ili 099/5827-501 svakim radnim danom isključivo od 09,00 do 13,00 sati. Propusnica se može preuzeti nakon telefonske najave i u dogovoru sa službenikom na adresi Gradske uprave ili dostaviti na e-mail adresu podnositelja zahtjeva.

Još jednom apeliramo na građane da maksimalno ograniče svoje kretanje i da opskrbu hranom i potrepštinama ukoliko je potrebna, ne obavljaju u drugim mjestima ukoliko to zaista nije nužno. Na području Svete Nedelje građani se normalno mogu kretati uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i ne zadržavanja na javnim prostorima.

Cijeli tekst odluke moguće je preuzeti u privitku. Odluku stupa na snagu danom donošenja.